Choux cu crem─â de pralin─â (Paris-Brest)

2 shutterstock 745736809 jpg jpeg

Acest desert clasic al cofetăriei franceze reprezintă o explozie de gusturi care cu greu poate fi uitată. Îţi va da ceva de lucru, dar satisfacţia va fi pe măsură!

Ingrediente

Pentru crema de pralin─â

  • 75 g alune de p─âdure crude, descojite
  • 75 g migdale crude, descojite

Pentru coji

  • 125 g f─âin─â
  • 100 ml lapte
  • 100 ml ap─â
  • 80 g unt
  • 1 praf de sare
  • 30 g zah─âr
  • 4 ou─â

Pentru crem─â

  • 450 ml lapte
  • 4 g─âlbenu┼čuri
  • 70 g zah─âr
  • 20 g f─âin─â
  • 30 g amidon
  • 100 g unt
  • 5 ml esen┼ú─â de vanilie
  • 150 g past─â de pralin─â

Pentru decor ┼či uns

  • 1 ou
  • ciocolat─â, op┼úional

Pentru pasta de pralin─â, dai drumul la cuptor la 160 ┬░C, pui ├«ntr-o tav─â cu h├órtie de copt alunele ┼či migdalele ┼či le coci 15 minute. P─âstrezi c├óteva pentru decor, iar pe restul le pui fierbin┼úi ├«ntrun blender ┼či mixezi, mai ├«nt├ói la vitez─â mic─â, apoi la vitez─â mare, p├ón─â ob┼úii o past─â (nu trebuie ad─âugat niciun fel de lichid). Transferi pasta la frigider imediat ┼či o la┼či la r─âcit. 

Pentru coji, dai drumul la cuptor la 180 ┬░C ┼či tapetezi o tav─â de cuptor. Combini laptele cu apa, zah─ârul, sarea ┼či untul. C├ónd ├«ncepe s─â clocoteasc─â, dai deoparte, adaugi f─âina cernut─â, amestec├ónd energic pentru a nu se forma cocoloa┼če. A┼čezi din nou pe foc ┼či mai ┼úii 1-2 minute, amestec├ónd constant. Dai deoparte, la┼či la r─âcorit ┼či pui ou─âle, unul c├óte unul, amestec├ónd p├ón─â ob┼úii consisten┼úa unei paste.

Pui aluatul ├«n po┼č ┼či formezi cercuri de m─ârimea dorit─â, direct ├«n tav─â. Ai grij─â s─â la┼či spa┼úii ├«ntre ele. Le ungi cu ou b─âtut ┼či presari alunele p─âstrate, pe care le-ai zdrobit. Dai tava la cuptor 35-40 de minute, p├ón─â se rumenesc cojile, apoi le la┼či la r─âcorit. Trebuie s─â fie complet reci ├«nainte s─â le tai ├«n jum─âtate. 

Pentru crem─â, mixezi g─âlbenu┼čurile cu zah─ârul p├ón─â c├ónd ├«┼či schimb─â culoarea, apoi ├«ncorporezi amidonul ┼či f─âina. A┼čezi laptele pe foc ┼či, c├ónd ├«ncepe s─â clocoteasc─â, iei un sfert din el ┼či-l torni peste g─âlbenu┼čuri. Omogenizezi, apoi torni g─âlbenu┼čurile peste laptele din oal─â ┼či amesteci constant p├ón─â se ├«ngroa┼č─â crema. Focul trebuie s─â fie mediu. Dai deoparte, torni esen┼úa de vanilie ┼či adaugi 30 g de unt, apoi omogenizezi. Dup─â ce s-a r─âcorit, dai crema la frigider, acoperit─â cu o folie alimentar─â pentru a nu forma o pojghi┼ú─â. 

C├ónd este rece, ├«ncorporezi ├«n ea pasta de pralin─â, apoi adaugi treptat restul de unt, la temperatura camerei. 

Pui crema ob┼úinut─â ├«n po┼č, umpli cojile de choux ┼či a┼čezi deasupra partea superioar─â. Po┼úi decora desertul cu buc─â┼úi de ciocolat─â.

FOTO: Shutterstock



Recente

salata de vinete shutterstock 1789607375 jpg
afinata shutterstock 1163799046 jpg
tarator supa de iaurt cu castraveti shutterstock 685307626 jpg
cirese 1 advertorial jpeg
panna cotta caise shutterstock 288283781 jpg
plachie de pește shutterstock 529239796 jpg
salata roșii shutterstock 529472086 jpg
choux crema vanilieshutterstock 2007938618 jpg
ardei umpluti de post shutterstock 394395796 jpg
gomboti caise shutterstock 1751983160 jpg
banane chia iaurt shutterstock 2068588889 jpg
salata vinete baba ganoush shutterstock 216063574 jpg
pandispan fructe shutterstock 200600648 jpg
pepene shutterstock 296391284 jpg
copii gatind jpg
ciorba de burta shutterstock 475445284 jpg
alimente dieta shutterstock 1033829701 jpg
crumble shutterstock 140363161 jpg
pulpe gratar shutterstock 1457188550 jpg
tarta rosii shutterstock 1982727641 jpg