Kurtoskalacs: cum faci cel mai bun cozonac secuiesc acasă

Cald, pufos, caramelizat, Kurtoskalacs e tentația căreia nu-i poți rezista. Deși este preparat de secole în sud-estul Transilvaniei, cozonacul secuiesc a devenit cunoscut abia după căderea regimului comunist, când brutarii secui (cei mai mulți din județul Covasna) au dezvoltat faceri proprii și l-au răspândit în toată România.

Kurtoskalacs shutterstock 76502635 jpg

Kurtoskalacs făcut în casă FOTO Shutterstock

Deși este preparat cu ajutorul unor aparate speciale, la jar, cozonacul secuiesc poate fi făcut și acasă, foarte ușor. Iată cum se prepară.

Ingrediente

10 g drojdie uscată

500 g făină

200 ml lapte

250 g zahăr

60 g unt 

1 praf de sare

2 ouă

Pentru topping:

100 g nuci măcinate

100 g zahăr tos fin

2 plicuri zahăr vanilat

1 linguriță scorțișoară pudră, opțional

Cerni făina într-un vas adânc, faci o adâncitură în mijloc, apoi presari drojdia, 50 g de zahăr, sarea și torni laptele călduţ și ouăle bătute, în timp ce frămânţi aluatul. După ce ai încorporat laptele, adaugi untul topit și răcit şi continui să frămânţi până ce aluatul e omogen și nelipicios. Îl transferi într-un castron curat, îl acoperi cu folie alimentară şi-l laşi la dospit aproximativ o oră.

După ce aluatul a crescut, îl scoți din bol, îl așezi pe masa de lucru presărată cu puțină făină și întinzi o foaie groasă de 5-6 mm. O tai fâșii cu lățimea de 2 cm.

Învelești în hârtie de copt o sticlă goală de vin sau învelești în folie de aluminiu câteva doze goale de bere. Le ungi cu puțin unt topit și începi să rulezi fâșiile de aluat pe sticlă (sau pe doze), astfel încât să fie una în continuarea celeilalte. Repeți cu încă o sticlă goală și cu restul aluatului.

Citește șCozonac tradițional cu nucă și cacao: desertul sacru al românilor

Cu o pensulă, ungi cozonazii cu puțină apă rece. Pui restul de zahăr într-o farfurie întinsă și treci cozonacii prin zahăr, astfel încât să fie complet acoperiți. Îi pui într-o tavă cu hârtie de copt (în picioare) și îi lași din nou la dospit 15-20 de minute.

Îi coci în 20-25 de minute, în cuptorul preîncălzit la 180 °C, până ce zahărul se caramelizează. Amesteci toate ingredientele pentru topping, iar dacă dorești adaugi și scorțișoara.

Scoți cozonacii din cuptor și, cât sunt calzi, îi treci prin amestecul de nuci și zahăr. Îi servești imediat.



Recente

zacusca de vinete horia virlan shutterstock 1824405308 jpg
copil mancare sanatoasa shutterstock 376928611 jpg
salata de vinete shutterstock 1789607375 jpg
afinata shutterstock 1163799046 jpg
tarator supa de iaurt cu castraveti shutterstock 685307626 jpg
cirese 1 advertorial jpeg
panna cotta caise shutterstock 288283781 jpg
plachie de pește shutterstock 529239796 jpg
salata roșii shutterstock 529472086 jpg
choux crema vanilieshutterstock 2007938618 jpg
ardei umpluti de post shutterstock 394395796 jpg
gomboti caise shutterstock 1751983160 jpg
banane chia iaurt shutterstock 2068588889 jpg
salata vinete baba ganoush shutterstock 216063574 jpg
pandispan fructe shutterstock 200600648 jpg
pepene shutterstock 296391284 jpg
copii gatind jpg
ciorba de burta shutterstock 475445284 jpg
alimente dieta shutterstock 1033829701 jpg
crumble shutterstock 140363161 jpg