Uită de covridogul de la patiserie! Rețeta rapidă și gustoasă de făcut acasă

Intrat doar de câțiva ani pe piață, covridogul – un hibrid între covrig și hotdog – a devenit rapid unul dintre cele mai populare și mai bine vândute produse de patiserie. Aluatul clasic de covrig care învelește un cârnăcior apetisant este, de multe ori, o masă în sine, alături de un iaurt.

covridog shutterstock 1692388375 jpg

Covridog FOTO Shutterstock

Îți propunem o variantă îmbunătățită a aluatului, cu unt și lapte, care îl va face mai pufos și aromat. Iar în interiorul acestei „hăinuțe“ delicioase se ascunde un cârnăcior aburind. Nu vor rezista prea mult după ce îi vei scoate din cuptor. Iată cum faci cel mai bun covridog acasă.

Ingrediente   

Pentru aluat:

500-550 g făină

200 ml lapte

100 ml apă

1 linguriță zahăr

50 g unt

20 g drojdie proaspătă

1 linguriță sare

1 ou, pentru uns

semințe de susan, mac, după preferință

Pentru umplutură:

12-14 crenvurști sau cârnați subțiri, semiafumați

Încălzești 100 ml lapte, fărâmițezi drojdia, apoi pui o lingură de făină și lași 15 minute, la căldură, până ce se activează drojdia și face mici bule la suprafață.

Torni maiaua într-un bol încăpător, adaugi sarea, zahărul și omogenizezi compoziția. Torni restul de lapte călduț, apa și făina rămasă și începi să frămânți. Adaugi untul moale, în 2 tranșe și continui să frămânți, până ce aluatul e omogen și nu se mai lipește de mâini. Îl pui în alt castron curat, uns cu puțin ulei, îl acoperi cu folie alimentară și îl lași la dospit două ore. Scoți aluatul din bol, îl mai frămânți două minute, pentru a scoate aerul, apoi îl împarți în 2 bile egale.

Citește și Cei mai buni covrigi de casă

Pe masa de lucru presărată cu puțină făină, întinzi o foaie dreptunghiulară de aluat de jumătate de centimetru grosime. Tai fâșii de 18x2 cm și învelești crenvurștii, înfășurând aluatul în spirală. Dacă folosești cârnăciori semiafumați, îi poți tăia în jumătate, dacă sunt prea lungi. Procedezi la fel până ce termini aluatul și crenvurștii, apoi îi așezi în tăvi tapetate cu hârtii de copt, lăsând spații între ei, deoarece vor crește la copt.

Îi mai ții la dospit 15-20 de minute, într-un loc cald, apoi ungi covridogii cu ou bătut și presari semințele preferate: susan, mac, semințe de in etc.

Dai tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C și îi coci aproximativ 20-25 de minute, până ce sunt rumeniți. Îi servești calzi, cu muștar sau cu sosul preferat.