Falafel cu salată turcească

Îi mulţumim doamnei Cristina Dehelean, din Arad, pentru această reţetă inedită, mai rar preparată în zona de Vest a ţării. Încearcă şi tu aceste chiftele din năut (falafel), alături de o salată turcească.
Ingrediente
Pentru falafel
200 g năut bine stors (din conservă) 2 linguri făină 2 linguri pesmet 2 ouă 3-4 căţei de usturoi 1 fir ceapă verde 1 linguriţă rasă bicarbonat de sodiu 1 linguriţă coriandru chili, după gust 1 legatură patrunjel sare piper
Pentru salata tucească
2 roşii
1 ceapă medie sau 2 fire ceapă verde
1 legatură pătrunjel
1 ardei kapia
telemea de oaie
1 lămâie
ulei de masline
sare
busuioc
Preparare
Pentru falafel, amesteci năutul, făina şi ouăle într-un bol. Adaugi restul ingredientelor şi omogenizezi totul. Mixezi jumătate din compoziţie până obţii o pastă, pe care o torni peste compoziţia rămasă şi amesteci din nou.
După ce s-a închegat, pui puţin ulei în palmă şi formezi bile din compoziţia obţinută. Pui bilele la prăjit, la foc mic, şi acoperi cu un capac. După ce s-au rumenit, le întorci pe partea cealaltă. Le scoţi pe o farfurie când sunt prăjite uniform.
Pentru salată, pui la fiert 2 litri de apă într-o oală. Când începe să fiarbă, reduci flacăra la foc mic şi pui roşiile 1 minut în apa clocotită. Le scoţi şi le descojeşti. Tai roşiile cubuleţe, apoi toci restul ingredientelor pentru salată. Pui totul într-un bol, adaugi zeama de lămâie, uleiul de măsline şi busuiocul. Laşi salata deoparte 10-15 minute, ca să se combine aromele şi abia apoi pui sare.