Fursecuri delicioase cu cremă de lămâie
Iată o reţetă ideală pentru mesele festive, în cazul în care ţi-ai propus să îţi impresionezi familia şi invitaţii cu un desert care va atrage privirile tuturor, prin simplitatea sa.
Fursecuri delicioase cu cremă de lămâie - Ingrediente
Pentru fursecuri
120 g unt moale 30 g zahăr pudră 1 gălbenuş ½ lingură coajă rasă de lămâie 1 lingură zeamă de lămâie ½ linguriţă sare 160 g făină
Pentru crema de lămâie
coaja şi zeama de la 4 lămâi
200 g zahăr tos
100 g unt, tăiat cuburi
3 ouă întregi
1 gălbenuş
Fursecuri delicioase cu cremă de lămâie - Mod de preparare
Preîncălzeşti cuptorul la 180 de grade Celsius. Tapetezi o tavă cu hârtie de copt. Folosind un mixer vertical, amesteci untul cu zahărul până la omogenizare, aproximativ 3-4 minute. Încorporezi gălbenuşul, coaja de lămâie, zeama de lămâie şi sarea. Cu mixerul setat la viteza cea mai mică, încorporezi făina şi omogenizezi.
Aduni aluatul cu mâinile şi faci din el o bilă. Nu îl frămânţi, ci doar îl aduni în acelaşi loc, manevrându-l foarte uşor. Iei 1 lingură de aluat şi îi dai forma unei mingi de 2-3 cm diametru. Repeţi procedura până termini aluatul.
Aşezi fursecurile în tava tapetată, lăsând spaţiu între ele. Cu degetul dat prin făină, faci o adâncitură în mijlocul fiecărui fursec, suficient cât să încapă o linguriţă de cremă de lămâie. Dai tava la cuptor până se întăresc fursecurile şi se rumenesc uşor pe partea de jos, aproximativ 18-20 de minute.
Pentru cremă, pui coaja şi zeama de lămâie, zahărul şi untul într-un vas rezistent. Îl aşezi pe baie de aburi (deasupra unui alt vas cu apă, care fierbe la foc mic). Te asiguri că apa nu atinge fundul vasului.
Amesteci compoziţia din când în când, până s-a topit tot untul. Baţi uşor ouăle şi gălbenuşul şi le încorporezi în compoziţia de lămâie. Amesteci cu telul până când toate ingredientele sunt bine omogenizate. Apoi fierbi pe baie de aburi 10 minute, amestecând continuu, până când compoziţia devine cremoasă şi consistentă, suficient de groasă ca să acopere spatele unei linguri.
Te asiguri că în crema de lămâie nu s-au format cocoloaşe şi că este omogenă şi fină. Iei crema de pe foc şi o dai deoparte să se răcească, amestecând ocazional pe măsură ce se mai răcoreşte. Când s-a răcit, o pui, dacă vrei, într-un recipient etanş. O păstrezi la frigider până când eşti pregătită să o foloseşti.
Când sunt gata fursecurile, le scoţi din cuptor şi umpli spaţiul cu crema de lămâie. Dacă adâncitura s-a mai redus, apasă uşor cu o lingură, cât timp fursecurile sunt calde încă, şi umple-le imediat cu cremă. Dacă vrei, dai tava din nou la cuptor câteva minute, ca să se întărească crema. Dacă le serveşti proaspete, poţi să sari peste această etapa. Înainte de servire, le pudrezi cu zahăr.
Sursa + foto: madaboutkitchen.wordpress.com