Atlasul gusturilor: Danemarca, de la vikingi la bucataria moderna
Bucătăria daneză este cunoscută pentru mâncărurile sale consistente și reconfortante, care pun adesea accent pe ingrediente proaspete, din surse locale. Să descoperim împreună câteva povești... cu gust din nordul Europei!
În timp ce bucătăria daneză modernă este considerată inovatoare și recunoscută la nivel internațional, mâncarea tradițională rămâne bazată pe rădăcinile sale din epoca vikingilor, concentrându-se pe simplitate și pe disponibilitatea sezonieră. Bucătăria vikingă era simplă, bazată pe ceea ce putea fi cultivat, vânat sau adus în Peninsula Scandinavă. Elementele de bază ale bucătăriei includeau orz, ovăz și secară pentru pâine, împreună cu lactate de la oi, capre și vaci. Se bazau foarte mult pe fructe de mare, în special pe hering, și vânau, de asemenea, căprioare, păsări sălbatice și mistreți. Carnea era adesea sărată, uscată sau afumată, pentru a o păstra în timpul iernilor reci. Ierburi precum mărarul și ienupărul erau folosite pentru aromă, în timp ce berea era una dintre băuturile preferate. În Evul Mediu, Danemarca a fost influențată de Biserica Catolică, care a încurajat postul și consumul de pește. Industrializarea a adus și ea varietate în bucătărie, punând accentul pe creșterea și gătirea cărnii de porc, iar epoca modernă a transformat Danemarca într-una dintre cele mai apreciate destinații culinare care pune accentul pe folosirea în mod inovator a ingredientelor tradiționale, angajamentul față de sustenabilitate și combinarea tehnicilor străvechi cu cele moderne.
Salată de hering marinat
Ingrediente
300 g hering marinat
150 g smântână
150 g maioneză de casă
1 măr mic
2 castraveți murați
1 ceapă albă
2 lingurițe curry
20 ml vodcă
muștar boabe
mărar, pentru ornat
Mod de preparare
Tai bucățile de hering după bunul plac. Tai ceapa julien, mărul și castraveții murați în cuburi mici.
Într-un castron, amesteci smântâna cu maioneza de casă, praful de curry și vodca, răstorni peștele și legumele tocate și încorporezi. Servești cu pâine prăjită, ornat cu muștar boabe și mărar proaspăt tocat.
Budincă de orez risalamande
Ingrediente
225 g orez pentru budincă
100 ml apă
1 l lapte
boabe de la 1 păstaie de vanilie
150 g migdale
2 linguri zahăr
500 ml smântână de frișcă
dulceață sau sirop de vișine
migdale, pentru ornat
Mod de preparare
Într-o cratiță, pui apa la fiert și adaugi orezul. Lași să fiarbă aproximativ 2 minute, apoi adaugi laptele. Amesteci constant până începe să dea în clocot.
Adaugi boabele de vanilie tocate cu un cuțit, apoi zahărul și lași să fiarbă la foc mic, acoperind oala cu un capac, aproximativ 35 de minute. Amesteci din când în când pentru a evita prinderea orezului de oală. Când este fiert, dai la frigider budinca de orez obținută și prepari crema Risalamande.
Dai în clocot puțină apă și o torni într-un castron mic în care pui migdalele, iar când se înmoaie, le îndepărtezi coaja. Le toci grosier, scoți budinca de la rece și o amesteci cu migdalele.
Mixezi smântâna de frișcă până obții o textură densă pe care o amesteci cu budinca de orez cu migdale. Așezi budinca în pahare, torni dulceața de vișine sau siropul și ornezi cu migdale.
Friptură Forloren hare
Ingrediente
250 g carne de porc tocată
2 ouă fierte
1 gălbenuș
1 ceapă
3 căței de usturoi
1 legătură pătrunjel
½ linguriță sare
½ linguriță piper
100 g bacon fâșii
Pentru sos
2 căni supă de legume
1 linguriță amidon de porumb
1 lingură bulion
mazăre fiartă, pentru servit
Mod de preprare
Cureți și toci foarte fin ceapa, usturoiul și pătrunjelul, și le amesteci cu carnea tocată, împreună cu sarea și piperul, până se omogenizează.
Pe un tocător mai mare sau într-o tavă, întinzi carnea tocată, până obții un dreptunghi, așezi ouăle fierte și curățate de coajă în centru și sigilezi ca la ruladă, până obții o formă tubulară mai groasă, pe care o învelești cu feliile de bacon.
Așezi carnea rulată într-o tavă nonaderentă unsă cu puțin ulei, o ungi uniform cu gălbenușul și dai la cuptor pentru 15 minute.
Între timp, pui la foc supa de legume cu bulionul și aduci la punctul de fierbere, apoi adaugi amidonul și amesteci până obții un sos mai dens. Scoți carnea după 15 minute și o ungi uniform cu acest sos, apoi o mai dai la cuptor încă 40 de minute.
Scoți, lași puțin la răcit și servești cu mazăre fiartă sau cu cartofi copți.