Apetisantele găluşte cu caise (numite şi Marillenknödel) sunt un desert faimos, care a fost cel mai probabil creat în Viena, Austria, şi care s-a răspândit apoi pe tot teritoriul imperiului austro-ungar, în ţări precum Ungaria, Cehia şi Croaţia. Dacă ai poftă de ceva dulce şi vrei să găseşti un desert care păstrează aroma verii, merită să încerci această reţetă.

Ingrediente

Pentru aluat

900 g cartofi fără coajă
1 cană făină
3 linguri griş
2 ouă
4 linguri unt
1 ½ linguriţă sare

Pentru umplutură

6 caise
6 linguri zahăr
1 ½ linguriţă scorţişoară

Pentru topping

6 linguri unt
1 cană pesmet uscat
zahăr pudră, pentru ornat

Mod de preparare

Pui cartofii descojiţi într-o oală cu apă clocotită şi îi fierbi până se înmoaie, apoi îi scurgi.

Pasezi cartofii cu untul, cu ajutorul mixerului, până obţii un piure cremos şi îl laşi să se răcească la temperatura camerei.

Adaugi peste piureul de cartofi făina, grişul, ouăle şi sarea. Frămânţi compoziţia uşor, ca să obţii un aluat foarte moale. Nu trebuie să îl frămânţi foarte mult.

Împarţi aluatul în 12 bucăţi egale. Aplatizezi fiecare segment şi îi dai formă rotundă. Pui câte o jumătate de caisă în centrul fiecărui rotund, adaugi ½ linguriţă zahăr şi 1 praf de scorţişoară. Închizi aluatul peste caisă şi îi dai formă rotundă.

Fierbi găluştele astfel formate într-o oală mare cu apă clocotită şi sare. Găluştele sunt gata când plutesc la suprafaţa apei, după 15 minute.

Cât timp se fierb, prăjeşti pesmetul în unt, până se rumeneşte. Scoţi găluştele fierte cu grijă din apa şi le dai prin pesmetul preparat. Le serveşti cu zahăr pudră.

Sursa: www.kitchennostalgia.com
Foto: pixabay.com

Loading...