Mucenici copţi sau moldoveneşti din aluat de cozonac

mucenici moldovenesti jpeg

Mucenicii moldoveneşti sau cei copţi la cuptor sunt mai migălos de preparat, dar gustul lor te va cuceri de-ndată. Îi poţi servi stropiţi cu sirop sau simpli, unşi cu miere şi cu nucă măcinată presărată.

De ce ai nevoie pentru mucenici

Pentru mucenici

500 g făină

7 g drojdie proaspătă

70 ml ulei

2 ouă

100 g zahăr

250 ml lapte

1 praf de sare

coaja unei lămâi

2 plicuri zahăr vanilat

1 ou, pentru uns

nucă măcinată

Pentru sirop

500 ml apă

100 g miere

Cum se prepară mucenicii moldoveneşti

Cerni făina într-un vas mare şi faci loc în mijloc, unde pui drojdia, lapte călduţ, uleiul, ouăle, zahărul, coaja de lămâie, zahărul vanilat şi sarea. Frămânţi şi laşi aluatul o oră la crescut, acoperit, la loc cald. După ce îşi dublează volumul, presari făină pe masă, iei câte puţin din aluat şi formezi mucenicii. Îi aşezi pe o tavă tapetată şi-i mai laşi la crescut o jumătate de oră. Îi ungi cu oul bătut şi-i coci 20 de minute. Cât sunt calzi încă, amestecă apă cu miere şi însiropează-i din abundenţă, apoi presară-i cu nucă.

Poţi renunţa la sirop şi să ungi mucenici cu miere, apoi să presari nucă măcinată.