Mucenici copţi sau moldoveneşti din aluat de cozonac

Mucenicii moldoveneşti sau cei copţi la cuptor sunt mai migălos de preparat, dar gustul lor te va cuceri de-ndată. Îi poţi servi stropiţi cu sirop sau simpli, unşi cu miere şi cu nucă măcinată presărată.
De ce ai nevoie pentru mucenici
Pentru mucenici
500 g făină
7 g drojdie proaspătă
70 ml ulei
2 ouă
100 g zahăr
250 ml lapte
1 praf de sare
coaja unei lămâi
2 plicuri zahăr vanilat
1 ou, pentru uns
nucă măcinată
Pentru sirop
500 ml apă
100 g miere
Cum se prepară mucenicii moldoveneşti
Cerni făina într-un vas mare şi faci loc în mijloc, unde pui drojdia, lapte călduţ, uleiul, ouăle, zahărul, coaja de lămâie, zahărul vanilat şi sarea. Frămânţi şi laşi aluatul o oră la crescut, acoperit, la loc cald. După ce îşi dublează volumul, presari făină pe masă, iei câte puţin din aluat şi formezi mucenicii. Îi aşezi pe o tavă tapetată şi-i mai laşi la crescut o jumătate de oră. Îi ungi cu oul bătut şi-i coci 20 de minute. Cât sunt calzi încă, amestecă apă cu miere şi însiropează-i din abundenţă, apoi presară-i cu nucă.
Poţi renunţa la sirop şi să ungi mucenici cu miere, apoi să presari nucă măcinată.