Reţete de post de la mănăstiri

ciorba fasole cu afumatura jpeg

Reţetele de post de la mănăstiri sunt foarte sănătoase, de aceea nu trebuie să ne mirăm de ce călugării nu vizitează prea des spitalele, mai ales cei tineri.

Iată câteva reţete de mâncăruri de post de la mănăstiri, pe care să le folosiţi cu drag în acest post lung.

Mâncăruri de post de la mănăstiri – borş de bob, reţetă de la Mănăstirea Tismana

Ingredientele pentru acest borş excelent sunt: jumătate kg de păstăi verzi de bob, 1 ceapă, 1 morcov, 1 legătură de mărar, 1 cană de borş, sare. Legumele se taie bucăţele mici şi se pun la fiert în 2 litri de apă împreună cu păstăile bob. Se fierbe până se înmoaie bine păstăile, se adaugă borşul fiert înainte, se potriveşte de sare şi se pune peste mărarul tocat mărunt. Se mai poate adăuga o lingură de ulei.

Mâncăruri de post de la mănăstiri – ciorbă de fasole cu tarhon, Mănăstirea Brâncoveanu

Ingrediente pentru ciorbă: 500 de grame fasole boabe, 2 linguri de făină, 2 cepe, 1 legătură pătrunjel, 1 legătură tarhon, 1 vârf cuţit bicarbonat de sodiu, 3 linguri ulei, oţet, sare.

Fasolea se lasă la înmuiat 3-4 ore în apă. Se fierbe apoi în trei ape, se scurge, se clăteşte cu apă caldă şi se pune într-o altă apă fierbinte la fiert. Se pune uleiul într-o tigaie la încins, se presară făina şi se amestecă bine. Se pune ceapa la călit, iar când este gata se acoperă cu apă şi se mai lasă puţin la fiert. Se pune peste fasole, se potriveşte de sare şi se pun tarhonul şi pătrunjelul mărunţite. Se acreşte cu oţet.

Mâncăruri de post de la mănăstiri – urzici cu hrean, Mănăstirea Sfânta Treime

Ingrediente: 1 kg de urzici, 1 ceapă, 1 păstârnac, 1 morcov, 1 lingură de mălai, ulei, 5 căţei de usturoi, 2 linguri miez de nucă măcinată, 1 lingură hrean ras, sare.

Urzicile trebuie spălate în mai multe ape. Legumele se curăţă, se spală, se dau prin răzătoare şi se pun la fiert cu urzicile. După ce fierb urzicile, se strecoară, se scurg bine şi se freacă cu mălaiul. Se pun hreanul, sarea şi usturoiul şi se amestecă bine. Se pune compoziţia într-o tavă unsă cu ulei împreună cu o cană din apa în care au fiert urzicile şi se pun la cuptor până scad. Se servesc cu mămăliguţă. Se pot adăuga şi nucile împreună cu hreanul.