Unii le ştiu drept găluşte cu prune, un desert specific regiunii Moldova. Gomboţii mai sunt denumiţi şi găluşte şi pot fi umpluţi cu prune, cu caise sau cu brânză. Oricum ai numi-o, această reţetă este extrem de simplu de preparat şi e la îndemâna oricărei gospodine.

 

Ingrediente

  • 5 linguri zahăr
  • 1 lingură scorţişoară măcinată 
  • 7 căni apă
  • ½  linguriţă sare
  • 1 cană mălai 
  • 1 cană făină
  • 1 cană griş
  • 3 linguri pesmet 
  • 4-5 linguri ulei
  • 600 g prune

Citeşte şi: Gogosi pufoase la cuptor

Preparare

Speli prunele şi le scoţi sâmburii. Dacă sunt prea mari, le poţi rupe în două. Pui apă la fiert, presari 1-2 linguri de zahăr şi când începe să clocotească dai focul mic şi adaugi scorţişoara, apoi opăreşti prunele 2 minute. Le scoţi şi le laşi la scurs.

Torni într-o oală încăpătoare cele 7 căni cu apă şi sarea. Separat, amesteci făina, mălaiul şi grişul. Când apa începe să fiarbă, torni în ploaie făina. Omogenizezi energic cu un tel să nu facă cocoloaşe, fierbi 15-20 de minute, până când capătă o consistenţă groasă. Opreşti focul şi dai la răcit. Separat, într-o tigaie, torni uleiul şi când s-a încălzit adaugi 3 linguri de pesmet şi o lingură de zahăr şi ţii pe foc până când îşi schimbă culoarea. Laşi deoparte.

Citeşte şi: Negresă

Cu mâinile umede, iei din compoziţia cu făină, aplatizezi, pui în mijloc o prună şi formezi o biluţă de mărime potrivită. Tăvăleşti găluştele prin pesmet şi le aşezi într-un bol. Dacă vrei, le poţi presăra şi cu zahăr pudră.

Loading...