Gogoşi pripite de post

gogosi pripite de post jpeg

Nu mai este mult din postul Paştelui, deci avem motive de bucurie. Dacă, încă, ai poftă de ceva bun, făcut în casă, aceste gogoşi pripite de post îţi vor încânta ziua. Încearcă-le imediat, sigur te vor cuceri, simplu de preparat şi rapide.

Ce îţi trebuie pentru reţeta de Gogoşi pripite de post:

- 500 de grame de făină

- 200 de ml de apă caldă

- 1 lingură de zahăr

- 12 grame de drojdie proaspătă

- 1 lingură de margarină

- jumătate de lingură de sare

- ulei pentru prăjit

Cum să procedezi pentru prepararea Gogoşilor pripite de post:

Se pune făina într-un castron încăpător. Înainte se cerne, aşa vor ieşi mai pufoase gogoşile. În mijloc se face o gaură, unde se pune drojdia, amestecată cu zahărul şi 50 de ml de apă caldă. Aceasta este maiaua. Se lasă să crească vreme de 10-15 minute.

După acest timp, se încorporează maiaua în compoziţie, folosind o furculiţă, pentru a nu ieşi cocoloaşe. În vreme ce se frământă, se mai adaugă şi restul de apă caldă. Îninate de a se amesteca, maiaua trebuie să facă bule, iar zahărul trebuie să fie amestecat bine cu drojdia.

Acum începe să se formeze coca, pe măsura frământării. Este momentul să se încorporeze şi margarina şi sarea în aluat. Se frământă bine cu mâna, după ce s-a amestecat înainte cu furculiţa. Coca este gata când se desprinde de mâini şi de castron. De aceea, în cazul în care mai este nevoie să se adauge făină, să se adauge cu încredere.

Aluatul de gogoşi se lasă la crescut 20 de minute, nu mai mult, într-un loc călduţ, unde nu pătrund cureţii de aer. Uleiul se pune la încins mult înainte de apune gogoşile, aşa se vor face mai bune, mai crocante. Focul se păstrează potrivit. Se unge o tavă cu ulei, apoi se ung şi mâinile cu ulei şi se începe prelucrarea aluatului.

Se rupe din aluat, atât cât să se formeze bile, de mărimea unui ou mai mare. Se aşază frumos pe tavă şi când este încins, se pun în tigaie. Se lasă la rumenit pe ambele porţi, apoi se scot şi se lasă la scurs pe o suprafaţă tapetată cu hârtie de bucătărie.

Se servesc tăvălite prin zahăr pudră, cu gem sau topping de ciocolată de post. Sunt bune şi cu dulceaţă de fructe sau chiar simple. Poftă bună!