Chec cu struguri şi cremă de iaurt

chec cu struguri si crema de iaurt jpeg

Viţa-de-vie a fost cultivată şi de strămoşii noştri geto-daci. Istoricul Antichităţii, Strabon, scria, în lucrarea sa „Geografia'“, că geto-dacii dispuneau de mari suprafeţe cultivate cu viţă-de-vie. De aici aflăm că regele Burebista ar fi ordonat distrugerea viilor de pe teritoriul regatului său, la sfatul marelui preot Deceneu. Însă pe vremea lui Decebal culturile au cunoscut o perioadă de înflorire.

Ingrediente

Pentru blat 3 ouă 150 g zahăr 100 ml ulei 100 ml lapte 350 g făină sare 1 plic praf de copt 1 linguriţă esenţă de vanilie

Pentru glazură

250 g iaurt gras

50 g zahăr pudră

100 g struguri

1 plic gelatină incoloră

1 plic tort-gelee transparent

Mod de preparare

Pentru blat, separi albuşurile de gălbenuşuri şi baţi albuşurile spumă tare cu puţină sare. Freci gălbenuşurile cu zahărul şi esenţa de vanilie până capătă o consistenţă spumoasă. Torni laptele treptat şi, după ce s-a omogenizat, uleiul. Încorporezi albuşurile şi, la final, făina amestecată cu praful de copt. Torni compoziţia într-o tavă rotundă tapetată, o ţii la cuptor până când trece testul scobitorii şi o laşi la răcit, fără să o scoţi din tavă.

Amesteci iaurtul cu zahărul şi pui gelatina preparată conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Torni glazura peste blat şi aşezi din loc în loc jumătăţi de boabe de struguri. Dai la rece 2 ore, după care prepari tortul-gelee după instrucţiunile de pe ambalaj şi-l torni peste prăjitură. Laşi la rece peste noapte.