Cozonac ardelenesc cu mac

Poppy Twist jpeg

La orice sărbătoare, principala provocare este desertul. Ai de ales între reţetele tradiţionale şi unele noi, de la pască până la cozonac delicios şi pufos, precum acest cozonac cu mac.

Cozonac cu mac - Ingrediente

1 kg făină 1 ou 300 g unt 15 g drojdie 250 ml lapte 200 g zahăr ½ linguriţă sare 5 gălbenuşuri coaja de la 1 lămâie ½ linguriţă şofran

Pentru umplutură

200 g mac

150 ml lapte

100 g zahăr

zahăr pudră, pentru decor

Cozonac cu mac - Preparare

Combini drojdia cu laptele cald, apoi torni amestecul peste făina cernută. Torni apă cât cuprinde până obţii un aluat moale. Îl acoperi cu un prosop şi-l laşi la loc cald până când îşi dublează volumul.

Freci untul moale cu zahărul, coaja de lămâie, sarea şi le baţi până obţii o cremă albă, pufoasă. Torni peste această compoziţie gălbenuşurile şi mixezi din nou. La final, adaugi şofranul. Combini compoziţia de unt cu aluatul crescut şi mai laşi amestecul deoparte 2 ore, la loc cald. După acest timp, aluatul va creşte în volum şi va deveni moale şi pufos.

Pentru umplutură, amesteci zahărul cu macul şi laptele. Le pui pe foc şi le laşi să fiarbă 10 minute.

Împarţi aluatul în două, iar o parte o întinzi pe o tavă rotundă, cu pereţii înalţi, tapetată. Marginea acestei bucăţi de aluat o umpli cu mac şi o rulezi. Pe mijlocul blatului pui restul de mac. Cealaltă bucată de aluat o întinzi într-un diametru de 18 cm şi o pui peste bucata din tavă. Vei obţine o semipiramidă pe care o laşi la loc cald 45 de minute, după care o ungi cu oul bătut. Dai tava la cuptorul preîncălzit, la 220 °C, 10-15 minute, apoi scazi temperatura la 180 °C şi laşi cozonacul să se coacă încă 45 de minute, până devine auriu. Pudrezi cu zahăr.

Foto: Profimedia