Cozonac cu migdale

Cozonac migdale jpeg

Un desert minunat pentru toată familia. Încearcă această reţetă de cozonac cu migdale şi spune-ne cum ţi-a ieşit.

Ingrediente:

Pentru aluat: 500 g făină 100 ml ulei 1 cub de drojdie 250 ml lapte 150 g zahăr 3 gălbenuşuri sare 2 plicuri zahăr vanilat 1 lingură esenţă de rom coaja rasă de la 1/2 lămâie 1 mână de stafide hârtie pentru copt

300 g nuci măcinate

2 linguri cu vârf cacao

3 albuşuri

50 g zahăr

1 lingură esenţă de rom

220 g zahăr pudră

sucul de la 1 lămâie

1 gălbenuş

Mod de preparare:

Cerni făina într-un castron mare. În puţin lapte călduţ dizolvi zahărul şi zahărul vanilat.

Pregăteşti maiaua: amesteci drojdia cu 3 linguri de lapte şi cu două linguri de făină, până se transformă într-o pastă. O laşi la crescut 15 minute. Freci gălbenuşurile cu sarea până se albesc.

După ce maiaua a crescut, o pui peste făină şi adaugi gălbenuşurile, esenţa de rom, coaja de lămâie, stafidele şi restul de lapte, câte puţin. Frămânţi bine, cam 30 de minute. Adaugi uleiul la temperature camerei. Când aluatul de cozonac face băşicuţe, e gata. Îl acoperi cu un prosop şi-l laşi la crescut cam 2 ore.

Albuşurile pentru umplutură le baţi spumă tare, adaugi nuca, zahărul, esenţa de rom şi cacaua. Ungi suprafaţa de lucru cu puţin ulei şi întinzi o foaie. Nu ai nevoie de sucitor, e de-ajuns să tragi de aluat până ajunge la dimensiunea dorită.

Întinzi umplutura peste foaie şi rulezi. Aşezi acest cozonac cu migdale într-o formă de cozonac în care ai pus hârtie pentru copt de la Fino şi-l mai laşi la dospit jumătate de oră. Îl ungi cu un gălbenuş şi‑l dai la cuptor 45 de minute, până se rumeneşte.

Topeşti zahărul în sucul de lămâie amestecat cu puţină apă. Scoţi cozonacul cu migdale din cuptor, îl laşi la răcit 15 minute, după care torni deasupra glazura şi stafidele.

Cozonac cu fructe confiate

Cozonac cu fructe confiate

Cozonac glazurat cu ciocolata

Cozonac glazurat cu ciocolata

Cozonac cu cacao si rahat

Cozonac cu cacao si rahat

Dificultate medie

1 tavă

Timp de preparare: 2h