FOTO Cozonac cu alune, mac şi morcovi

cozonac alune mac morcovi jpeg

Este un cozonac mai special. Cu trei umpluturi diferite, acest cozonac cu alune, mac şi morcovi poate fi atracţia mesei de Paşte.

Ingrediente pentru cozonac cu alune, mac şi morcovi

Ingrediente aluat 500 g făină 50 g drojdie 60 g zahăr 250 ml lapte 3 ouă 100 g unt 1 linguriţă zeamă de lămâie 1 linguriţă sare 1 ou zahăr pudră Pentru umplutura de alune 100 g alune măcinate 100 ml lapte 40 g zahăr 1 pachet zahăr vanilat un praf de scorţişoară un praf de sare 1 linguriţă rom

100 g seminţe de mac râşnite

100 ml lapte

50 g zahăr

1 lingură zahăr pudră amestecat cu scorţişoară

1 linguriţă rom

1-2 morcovi medii

1 măr

50 g zahăr

1 pacheţel zahăr vanilat

un praf de scorţişoară

2 linguri suc de lămâie

Mod de preparare pentru cozonac cu alune, mac şi morcovi

Pentru aluat se face întâi o maia din drojdie, puţină făină, zahăr şi un pic de lapte şi se lasă să crească într-un loc cald.

image

Se amestecă restul făinii cu ouăle, untul la temperatura camerei, zeama de lămâie, sare şi maiaua. Se adaugă laptele rămas şi se lucrează un aluat elastic. Se lasă să crească 60 de minute.

image

Pentru primul amestec se încălzeşte laptele, se adaugă zahărul, zahărul vanilat, alunele, sarea, scorţişoara şi romul. După ce a dat un clocot, se ia vasul de pe foc.

image

Pentru umplutura de mac se dizolvă zahărul şi scorţişoara în lapte fierbinte şi apoi se adaugă macul şi romul. După un clocot, se trage de pe foc şi se lasă să se răcească.

image

Pentru umplutura de morcovi se curăţă morcovii şi mărul şi se dau pe răzătoare. Se adaugă zahăr, zahăr vanilat, scorţişoară şi suc de lămâie.

image

Se împarte aluatul în trei părţi şi din fiecare se întinde o foaie. Pe fiecare foaie se întinde apoi umplutura.

image

Fiecare foaie se rulează atent pentru ca umplutura să nu iasă la capete.

image

Cele trei rulouri cu umpluturi diferite se împletesc cât mai strâns având grijă să nu se rupă.

image

Se aşază împletitura într-o tavă unsă şi se dă cu ou bătut. Se coace circa 30 de minute. După ce s-a răcit, se pudrează cu zahăr.

image