FOTO Tort cu cremă de cafea şi căpşuni

tort cu crema de cafea si capsuni jpeg

Fiindcă au o formă asemănătoare inimii şi culoarea roşie, căpşunile erau considerate în Roma Antică un simbol al iubirii. Se spune că erau preferatele zeiţei dragostei, Venus. Căpşunile sunt fructe cu un puternic efect afrodisiac. Odinioară, în Franţa, proaspeţii miri consumau căpşuni cu zahăr şi smântână, în noaptea nunţii. Aşa că, poftişi la un tort cu cremă de cafea şi căpşuni.

Tort cu cremă de cafea şi căpşuni - Ingrediente

Pentru blat 4 albuşuri 1 praf de sare 6 gălbenuşuri 100 g zahăr 1 pliculeţ zahăr vanilat 70 g făină 25 g amidon de porumb

20 g foi de gelatină

2 linguri ness

400 ml lapte

100 g zahăr pudră

1 esenţă de vanilie

10 gălbenuşuri

500 ml frişcă lichidă

150 g gem de căpşuni

200 ml frişcă

100 g migdale

500 g căpşuni

Tort cu cremă de cafea şi căpşuni - Mod de preparare

Pentru blat, se bat albuşurile spumă tare cu un praf de sare. Gălbenuşurile se bat spumă cu zahărul, zahărul vanilat şi se adaugă treptat făina cernută cu amidonul de porumb.

image

Se încorporează uşor albuşurile bătute spumă, amestecând de jos în sus. Se toarnă aluatul într-o formă de tort cu pereţi detaşabili unsă şi tapetată şi se coace în cuptorul preîncălzit la 180° C timp de 30 de minute. Se lasă să se răcească în formă.

image

Se pune gelatina la înmuiat în 200 ml apă rece amestecată cu nessul circa 20 de minute, se storc foile şi apoi se topeşte pe foc, dar fără să dea în clocot.

image

Pentru cremă, 2/3 din lapte se încălzeşte cu zahărul şi esenţa de vanilie. Gălbenuşurile se bat cu restul de lapte şi se adaugă treptat în laptele cald.

image

Se dă vasul cu lapte deoparte imediat, se trece totul printr-o sită, se pune gelatina topită, se amestecă, se lasă să se răcească, după care se amestecă cu frişca bătută.

image

Blatul se taie în trei. Se unge un blat cu gem, se acoperă cu al doilea, se unge cu puţin gem şi se pun în forma care s-a copt blatul.

image

Se toarnă ¾ din cremă, se acoperă cu ultimul blat, se pune şi restul de cremă şi se netezeşte. Se dă la rece până se încheagă crema.

image

Se scoate tortul din frigider, se îmbracă cu frişcă şi se decorează marginile cu migdale feliate, iar partea de sus cu căpşuni.

image