FOTO Tort cu cremă de cafea şi căpşuni
Fiindcă au o formă asemănătoare inimii şi culoarea roşie, căpşunile erau considerate în Roma Antică un simbol al iubirii. Se spune că erau preferatele zeiţei dragostei, Venus. Căpşunile sunt fructe cu un puternic efect afrodisiac. Odinioară, în Franţa, proaspeţii miri consumau căpşuni cu zahăr şi smântână, în noaptea nunţii. Aşa că, poftişi la un tort cu cremă de cafea şi căpşuni.
Tort cu cremă de cafea şi căpşuni - Ingrediente
Pentru blat 4 albuşuri 1 praf de sare 6 gălbenuşuri 100 g zahăr 1 pliculeţ zahăr vanilat 70 g făină 25 g amidon de porumb
20 g foi de gelatină
2 linguri ness
400 ml lapte
100 g zahăr pudră
1 esenţă de vanilie
10 gălbenuşuri
500 ml frişcă lichidă
150 g gem de căpşuni
200 ml frişcă
100 g migdale
500 g căpşuni
Tort cu cremă de cafea şi căpşuni - Mod de preparare
Pentru blat, se bat albuşurile spumă tare cu un praf de sare. Gălbenuşurile se bat spumă cu zahărul, zahărul vanilat şi se adaugă treptat făina cernută cu amidonul de porumb.
Se încorporează uşor albuşurile bătute spumă, amestecând de jos în sus. Se toarnă aluatul într-o formă de tort cu pereţi detaşabili unsă şi tapetată şi se coace în cuptorul preîncălzit la 180° C timp de 30 de minute. Se lasă să se răcească în formă.
Se pune gelatina la înmuiat în 200 ml apă rece amestecată cu nessul circa 20 de minute, se storc foile şi apoi se topeşte pe foc, dar fără să dea în clocot.
Pentru cremă, 2/3 din lapte se încălzeşte cu zahărul şi esenţa de vanilie. Gălbenuşurile se bat cu restul de lapte şi se adaugă treptat în laptele cald.
Se dă vasul cu lapte deoparte imediat, se trece totul printr-o sită, se pune gelatina topită, se amestecă, se lasă să se răcească, după care se amestecă cu frişca bătută.
Blatul se taie în trei. Se unge un blat cu gem, se acoperă cu al doilea, se unge cu puţin gem şi se pun în forma care s-a copt blatul.
Se toarnă ¾ din cremă, se acoperă cu ultimul blat, se pune şi restul de cremă şi se netezeşte. Se dă la rece până se încheagă crema.
Se scoate tortul din frigider, se îmbracă cu frişcă şi se decorează marginile cu migdale feliate, iar partea de sus cu căpşuni.