Pastramă de miel la ceaun

pastrama de miel la ceaun jpeg

Pastrama de miel la ceaun este o mâncare deosebită, de obicei, preferată chiar şi de către cei care nu mănâncă oaie, miel sau berbec. Dacă vrei să pregăteşti ceva foarte gustos pentru sărbătorile ce se apropie, prepară această reţetă excelentă de pastramă de miel.

Pentru ca pastrama să iasă excelentă, există o regulă simplă, şi anume 3+3+3, însemnând, 3 zile de macerat, 3 zile de zvântat şi 3 de afumat, aceasta din urmă se aplică doar pentru cei care vor pastrama afumată. Alege o reţetă veche pentru masa de Paşti.

Iată ce ingrediente ai nevoie pentru Pastramă de miel la ceaun:

- 1 kg de carne de miel fără pieliţe

- 2 linguri de ulei de măsline

- 1 ceapă potrivită

- vin roşu sec de calitate, cât să acopere carnea pentru macerat

- 20 de grame de sare

- 1 linguriţă de mentă proaspăt tocată sau uscată

- 1 linguriţă de miere

- 2-3 căţei de usturoi (se poate pune şi mai mult, în funcţie de gusturi)

- 1 linguriţă de cimbru

- 1 linguriţă de piper şi ardei iute pudră, amestecate

- 1 linguriţă de rozmarin

- 1 frunză de dafin

- 1 linguriţă de coriandru măcinat pentru cine nu suportă prea bine mirosul de miel

Cum se prepară Pastramă de miel la ceaun:

Mai întâi, este bine să se lase carnea la macerat 3 zile, apoi la zvântat în vânt alte 3 zile. Cine vrea să o afume, trebuie să o afume la fum de fag sau pom fructifer. Înainte de toate, carnea se va tăia felii subţiri de 1-2 cm, nu mai subţiri, ca să nu iasă tari, ci moi şi suculente.

Apoi, se pune într-un vas, care se închide ermetic. Se condimentează fiecare bucată de carne cu sare, de preferat grunjoasă, care să se topească în timp. Se pune apoi condimentele, ceapa se taie julien, iar usturoiul, care se pune zdrobit puţin şi în cantitate mai mică acum, doar pentru aromă. La final se face mujdei bun pentru pastramă. Se toarnă vinul cât să acopere carnea şi se acoperă vasul, care se va ţine la rece 3 zile. În acest timp se va amesteca din când în când, pentru ca toate bucăţile de carne să se pătrundă de arome.

Bucăţile de carne se pun 3 zile la vânt, legate de sfoară, în locuri unde nu este umezeală şi nu sunt muşte. Dar se pot pune bucăţi mici de carne pe hârtie absorbantă la uscat timp de câteva ore. Asta doar dacă se taie bucăţi mai mici. Pentru afumare se poate face la fum rece, 2-3 ore pe zi. În fum se aruncă nişte frunze de mentă sau rozmarin, pentru o aromă deosebită, dar doar în prima zi de afumare.

Apoi, când se face în ceaun, se pregăteşte un foc serios, dar ceaunul se pune când focul este potrivit. Se unge ceaunul cu untură sau ulei, se pun bucăţile, cu tot cu suc şi se lasă să se facă. Separat se face un mujdei de usturoi, care se poate pune în ceaun sau se poate servi cu pastrama la ceaun. La final, după preferinţe, se poate pune pătrunjel proaspăt tocat mărunt. Se serveşte cu poftă, alături de o mămăliguţă. Poftă bună!