Ruladă îndulcită cu gem de afine
Această ruladă pufoasă cu gem de afine este un desert potrivit întregii familii. Cei mici o adoră pentru dulceaţă, iar cei mari pentru aroma afinelor şi textura interesantă a foii însiropate.
Ingrediente:
Pentru blat
3 ouă 150 g zahăr pudră 1 linguriţă esenţă de vanilie 80 g faină 1 linguriţă drojdie uscată 2 linguri apă
Pentru sirop
100 ml apă
50 g zahar
2 linguri coniac
Pentru umplutură
250 g dulceaţă de afine
Pentru glazură
100 g zahar pudră
Preparare
Pentru sirop, dizolvi zaharul în apă, laşi să fiarbă cinci minute şi dai vasul deoparte. Când s-a răcit, adaugi coniacul.
Pentru blat, baţi gălbenuşurile spumă cu zahărul, adaugi drojdia dizolvată în două linguri de apă, esenţa de vanilie şi făina, în ploaie.
Omogenizezi bine, apoi încorporezi uşor albuşurile bătute spumă. Torni compoziţia într-o tavă dreptunghiulară pe care o tapetezi cu folie specială de copt şi o coci aproximativ 15 minute. Scoţi blatul pe un prosop, care l-ai umezit în prealabil, şi îl rulezi cu tot cu prosop. Îl laşi să se răcească.
Desfaci cu grijă blatul, îl însiropezi uşor, fără a exagera, întinzi peste el dulceaţa de afine şi îl rulezi la loc. Presari, printr-o sită, zahărul pudră. Laşi rulada la rece o oră-două, apoi poţi servi.