Şarlotă regală cu caise

sarlota regala cu caise profimedia 0014121612 jpeg

Nu este perioada caiselor proaspete, dar nici nu este departe. Pregăteşte-te din timp cu fel şi fel de preparate cu caise, cum este această şarlotă regală cu caise. Puţini ştiu că aceste fructe au un conţinut foarte ridicat de fier şi de vitamina A, de aceea sunt recomandate celor care suferă de anemie, copiilor care au rahitism şi adolescenţilor care se confruntă cu probleme de creştere. În cazul acestor afecţiuni, cura trebuie să dureze o lună, pentru a obţine rezultate vizibile.

Şarlotă regală cu caise - Ingrediente (3-4 prăjituri)

3 gălbenuşuri 2 albuşuri 2 ouă ½ cană zahăr ½ cană făină gem caise

1 ⅓ cană lapte

1 lingură gelatină praf

2 linguriţe esenţă vanilie

5 gălbenuşuri

⅓ cană zahăr

1 cană frişcă

6-8 caise

1 lingură ulei

Şarlotă regală cu caise - Mod de preparare

Pentru blat, mixezi gălbenuşurile cu ouăle întregi şi baţi până îşi triplează volumul. Cerni făina şi o încorporezi în trei etape. Baţi separat şi albuşurile spumă şi adaugi treptat zahărul. Iei o treime din spuma de albuş şi o încorporezi încet în amestecul de ou, apoi cu mişcări lente adaugi şi restul de albuş bătut. Torni compoziţia într-o tavă rotundă cu pereţi detaşabili. O ţii la copt un sfert de oră, apoi o laşi să se răcească alte 10 minute. Rulezi blatul într-un prosop umed şi o dai la frigider 20 de minute. Derulezi blatul, îl ungi cu un strat subţire de gem de caise şi îl rulezi la loc, lăsându-l tot în frigider.

Amesteci într-un vas laptele, gelatina, zahărul, esenţa de vanilie şi gălbenuşurile. Laşi 5 minute ca să se dizolve gelatina. Pui pe foc mic până când compoziţia se mai îngroaşă. Cam 10-12 minute. Laşi să se răcească. Apoi baţi frişca şi o încorporezi în compoziţie.

Tapetezi cu folie de plastic un bol ceva mai mare sau 3-4 mici şi ungi cu puţin ulei. Tai blatul în felii de 1 cm grosime şi cu jumătate dintre ele tapetezi pereţii şi fundul vasului. Torni un strat de cremă, pui caisele curăţate de sâmburi, apoi torni şi restul de cremă. Aşezi restul de felii de blat deasupra cremei şi bagi la frigider 6-8 ore. Când vrei să serveşti, întorci bolul cu gura în jos, răstorni prăjitura şi dai plasticul la o parte.

foto: profimedia