Tort cu caise şi cremă de coniac

tort cu caise si crema de coniac jpeg

V-am spus de mai multe ori care sunt beneficiile caiselor asupra sănătăţii. Ţine cont şi de acest aspect atunci când prepari o prăjitură, cum este acest tort cu caise şi cremă de coniac. Dacă ai febră mare, cauzată de răceală sau de insolaţie, sucul de caise are un puternic efect antitermic. Îl amesteci cu două linguriţe de miere şi îl bei în reprize mici. Substanţele active din caise scad febra şi elimină toxinele din organism.

Ingrediente (1 tort)

30 pişcoturi 1 cutie compot caise 2 foi gelatină 1 lingură ulei

500 ml lapte

6 gălbenuşuri

100 g zahăr

40 g amidon porumb

2 linguriţe coniac sau lichior

½ pachet unt, tăiat cubuleţe

Pentru decor

50 g jumătăţi caise

5-6 migdale întregi

Mod de preparare

Ungi cu ulei şi tapetezi cu folie de plastic un vas mai adânc, având grijă să rămână folie pe dinafară, şi aşezi pişcoturile pe fundul şi pereţii vasului. Scurgi caisele din compot şi le tai mărunt, apoi le usuci.

Pentru cremă, torni laptele într-o oală şi laşi să fiarbă. Amesteci gălbenuşurile, zahărul şi amidonul într-un bol până când se îngroaşă compoziţia şi devine omogenă. În timp ce amesteci, torni 60 ml din cantitatea de lapte în compoziţia de ouă. Amestecând încontinuu, adaugi şi restul de lapte şi pui toată compoziţia pe foc la flacără medie până fierbe. Laşi cam 2-3 minute, apoi iei oala de pe foc.

Torni alcoolul şi dai deoparte să se răcorească, înainte să adaugi şi untul. Apoi amesteci până când acesta se topeşte şi laşi să se răcească, eventual în frigider, într-un vas acoperit. Încorporezi în cremă caisele tăiate şi gelatina preparată conform indicaţiilor de pe ambalaj.

Păstrezi 5 linguri din cremă şi torni restul în vasul cu pişcoturi, apoi acoperi cu folia de plastic. Dai la frigider aproximativ 6 ore. Dai folia la o parte, pui pe gura vasului un platou şi scoţi uşor prăjitura. Ornezi pişcotu-rile de deasupra cu crema păstrată, cu felii de caise şi cu migdale.