Tort cu fructe
Una dintre legendele despre căpşuni spune că, atunci când Adonis, zeul frumuseţii în mitologia greacă, a murit, lacrimile zeiţei Venus s-au scurs pe pământ şi în locul lor au crescut căpşuni, fructele în formă de inimă. Posibil că datorită formei, în Imperiul Roman se obişnuia ca proaspeţii însurăţei să fie serviţi cu căpşuni. O altă legendă spune că dacă ai o căpşună dublă şi vrei s-o împarţi cu cineva, trebuie să ai grijă cui îi dai cealaltă jumătate. Acestea simbolizează iubirea şi cei care mănâncă din acelaşi fruct pot cădea pradă dragostei pătimaşe. Ann Boleyn, cea de-a doua soţie a lui Henry al VIII-lea, avea un semn din naştere, pe gât, în formă de căpşună.
Ingrediente (1 tort)
Pentru blat 100 g făină 4 ouă 1 praf sare 1 esenţă vanilie 150 g zahăr 1 plic zahăr vanilat 4 linguri apă caldă
800 g smântână pentru frişcă
1 plic zahăr vanilat
1 plic întăritor de frişcă
600 g fructe (kiwi, căpşuni, portocale, boabe de struguri)
zeama de la un compot de fructe
50 g fulgi de migdale
Mod de preparare
Separi albuşurile de gălbenuşuri. Mixezi gălbenuşurile cu zahărul tos, cel vanilat, apa, esenţa de vanilie şi praful de sare până când compoziţia se deschide la culoare şi îşi triplează volumul.
Încingi cuptorul. Între timp, baţi spumă albuşurile şi le încorporezi în gălbenuşuri, amestecând de jos în sus. Adaugi treptat făina cernută şi amesteci bine. Torni compoziţia într-o tavă rotundă tapetată şi dai la cuptor până trece testul scobitorii.
Mixezi smântâna cu zahărul vanilat şi plicul de întăritor. În jumătate din frişcă adaugi trei sferturi din cantitatea de fructe tăiate cubuleţe, iar pe celelalte le păstrezi întregi pentru decor.
Tai blatul în două părţi. Aşezi prima felie, o însiropezi cu zeama de la compot, adaugi frişca amestecată cu bucăţi de fructe, apoi pui şi cealaltă parte de blat. Îmbraci tortul cu frişca rămasă, apoi decorezi cu fructele, tăiate după preferinţă, şi cu fulgii de migdale.