Dacă îţi place cozonacul, vei adora această reţetă de mucenici pufoşi, specific moldoveneşti, cu multă miere şi nucă. Sunt delicioşi şi îi găseşti, bineînţeles, în toate zonele din Moldova în luna martie.

Ingrediente pentru mucenici moldoveneşti cu miere şi nucă

  • 700 g făină albă
  • 100 g zahăr
  • 50 g margarină
  • 2 linguri miere de albine
  • 4 linguri ulei
  • 25 g drojdie proaspătă
  • -300 ml apă
  • -coajă rasă de lămâie şi portocală
  • -zahăr vanilat
  • -miere de albine
  • -nucă măcinată

Pentru sirop

  • 1 linguriţă de zahăr
  • 4 linguri de apă

Mod de preparare Mucenici moldoveneşti cu miere şi nucă

Înainte de aluat, prepară siropul cu zahăr, zahărul vanilat, coaja de citrice (comestibilă) şi 2-3 linguri de miere. Pune la fiert şi lasă până dă în clocot. Pune deoparte la răcit.Topeşte margarina şi lasă la răcit. Dizolvă drojdia în apă caldă şi amestecă bine o linguriţă de zahăr. Amestecă bine. 

Separat, pune făina într-un vas mare şi adânc, adaugă drojdia, începe să frămânţi şi pune treptat şi margarina topită şi siropul pe care l-ai făcut anterior. Se frământă bine aluatul şi se lasă apoi la crescut într-o loc cald, acoperit cu o folie. 

După ce a crescut, aluatul se împarte în bucăţi egale. Fiecare bucată se împarte şi ea în mod egal şi se împletesc ambele părţi după ce se fac două suluri. Cercul obţinut se răsuceşte şi astfel se obţine forma de 8. Mucenicii se pun pe o tavă, în care ai aşezat în prealabil hârtie de copt. Se bagă la cuptor pentru 30 de minute. 

Când sunt gata, se scot şi se ung cu miere din belşug. Peste, se adaugă nuca, iar opţional poţi adăuga în ea şi puţină scorţişoară. 

Poftă bună! 

 

Loading...