Pelmeni cu carne

1 pelmeni jpg jpeg

Colţunaşii ruseşti, numiţi pelmeni, sunt una dintre mâncărurile-emblemă ale bucătăriei din republiva Moldova. Cristina Ioniţă, bucătar la restaurantul La Plăcinte, din Bucureşti, a realizat pentru cititorii „Click! Poftă bună!“ această reţetă deosebită.

  • 750 g făină
  • 320 ml apă
  • 2 ouă
  • 1 linguriţă sare
  • 350 g carne tocată (spată de porc şi de vită)
  • 1 ceapă 
  • 1 ou 
  • 3 g sare 
  • 3 g piper negru măcinat
  • 40 g unt topit
  • smântână (20% grăsime) 
  • pătrunjel

Pui făina cernută într-un castron mare, adaugi sarea, ouăle şi apa, apoi frămânţi până obţii un aluat omogen, cu o consistenţă tare. Îl acoperi cu folie alimentară şi îl laşi la căldură, 15 minute.

Între timp, faci umplutura. Amesteci carnea cu sarea, cu piperul, cu oul şi cu ceapa tăiată cubuleţe, până obţii o pastă omogenă, pe care o ţii la frigider 45 de minute.

Porţionezi aluatul în câteva bucăţi egale, din care întinzi foi cu grosimea de 1,5 milimetri. Cu gura unui pahar, cu diametrul de 3-4 centimetri, decupezi cercuri, pe care le umpli cu

câte o linguriţă din amestecul de carne.

Bucate şi poveşti moldoveneşti plus o reţetă celebră: Căciula lui Guguţă

1 caciula lui guguta jpg jpeg

Pliezi aluatul, sigilând umplutura, apoi uneşti colţurile şi apeşi, pentru a obţine forma de pelmeni. Îi aşezi pe o tavă presărată cu făină.

Într-o oală încăpătoare, pui la fiert apă cu sare şi, când clocoteşte, adaugi pelmenii.Îi fierbi la foc mediu până încep să se ridice la suprafaţă, îi mai laşi puţin, apoi îi scoţi cu o spumieră într-un bol. Îi stropeşti cu untul topit, ca să nu se lipească între ei, şi îi serveşti calzi, cu smântână şi cu pătrunjel tocat, după gust.

FOTO: La Plăcinte