Termenul culinar “plăcintă“ îşi are originea în latinescul „placenta“, care înseamnă „prăjitură“. Ulterior, acesta a fost adaptat, căci din desert a devenit şi fel principal ori antreu. Astfel, plăcinta cu carne de miel a devenit un preparat traditional românesc pe care fiecare gospodină îl găteşte în general de sărbătorile pascale.

Ingrediente Plăcintă din carne de miel

 

  • 1 pachet aluat foitaj dezgheţat 
  • 1 kg carne de miel fără os (o poţi prepara şi din carne de pui sau de viţel)
  •  3 legături ceapă verde
  •  350 g ciuperci 
  •  4 ouă 
  • 5 linguri smântână 
  • ulei 
  • sare 
  • piper

Citeşte şi: Falafel cu sos

 

Mod de preparare Plăcintă din carne de miel

 

Speli carnea de miel şi o pui la fiert cu o jumătate de linguriţă de sare. Este gata când furculiţa intră uşor în ea. Apoi o scurgi într-o sită şi o laşi să se răcească. Cureţi şi speli ceapa verde şi ciupercile, le scurgi şi le tai mărunt. Pui 2 linguri de ulei într-o tigaie mare şi căleşti ceapa tocată. Când s-a înmuiat puţin, adaugi ciupercile tocate.

Laşi pe foc 5 minute şi apoi dai la răcit. Tai carnea de miel cubuleţe şi o toci. O aşezi într-un castron mai mare şi adaugi ceapa şi ciupercile călite. Adaugi 3 ouă, smântâna, sare şi piper, după gust. Amesteci până se omogenizează bine ingredientele. Scoţi aluatul de foitaj dezgheţat din ambalaj, îl desfaci pe masă, îl mai întinzi puţin cu sucitorul şi îl ungi cu ulei. Aşezi prima foaie într-o tavă dreptunghiulară, îmbrăcând şi pereţii, şi introduci la cuptor până când foaia se rumeneşte puţin.

Citeşte şi: Quiche cu legume şi brânză

Scoţi tava din cuptor, laşi să se răcească, apoi torni compoziţia din carne de miel, o uniformizezi cu o spatulă de silicon şi aşezi cea de-a doua foaie întinsă cu sucitorul şi unsă cu ulei. Înţepi plăcinta cu furculiţa, din loc în loc. Dai tava la cuptor 40-50 de minute.

Cu 10 minute înainte, scoţi tava şi ungi plăcinta cu ou bătut. Laşi să se răcească. O tai pătrăţele şi o serveşti ca antreu.

Poftă bună! 

Loading...