Atlasul gusturilor: Incursiune în Italia autentica

italia jpg

Bucătăria italiană tradițională se bazează, în mare măsură, pe ingrediente proaspete, de sezon, provenite, de cele mai multe ori, din surse locale. De la roșii uscate și busuioc parfumat până la brânzeturi artizanale și ulei de măsline presat la rece, calitatea acestora este esențială pentru a crea mâncăruri delicioase.

Pastele sunt un element de bază al bucătăriei italiene, cu nenumărate forme și tipuri. Cele tradiționale, precum spaghetti alla carbonara, fettuccine alfredo sau penne all'arrabbiata, prezintă simplitatea și versatilitatea Italiei, adesea asociate cu sosuri bogate din roșii proaspete, usturoi, ierburi și ulei de măsline. Risotto-ul este un alt fel emblematic de mâncare italiană, făcut prin gătirea lentă a orezului arborio în supă, până devine cremos și fraged. Rețetele clasice de risotto includ risotto alla milanese (risotto cu șofran), risotto ai frutti di mare (risotto cu fructe de mare) și risotto ai funghi (risotto cu ciuperci), fiecare subliniind aromele naturale ale ingredientelor.

Pizza, care și-a câștigat popularitate în întreaga lume, este destul de diferită de varianta americană. Pizza tradițională napoletanăare blatul subțire, cu margini groase, toppinguri puține și metoda de coacere în cuptor cu lemne. Pizza argherita, acoperită cu sos de roșii, mozzarella proaspătă, busuioc și ulei de măsline, este un exemplu clasic de pizza italiană autentică.

Antreurile sau anipasti, cum mai sunt numite, sunt o parte esențială a culturii culinare italiene, constând într-o varietate de mezeluri, brânzeturi, măsline și legume marinate. Bruschette, salata caprese și prosciutto e melone (pepene învelit în prosciutto), toate reprezintă o definiție perfectă a acestei țări.

Nici la capitolul deserturi nu putem spune că Italia pierde puncte. Tiramisu, panna cotta, cannoli și gelato (delicioasa înghețată) sunt doar câteva exemple de deserturi italiene clasice, care arată pasiunea țării pentru gustul bun. Așadar, fie că savurezi o farfurie cu paste la Roma sau o felie de pizza în Napoli, bucătăria italiană este portretizarea perfectă a expresiei La Dolce Vita.

Risotto alla Milanese

risotto alla milanese jpg

Ingrediente

5 căni de supă de pui

2 linguri ulei de măsline extravirgin

sare, piper

1 ceapă mică, tocată

1½ cană de orez arborio

½ linguriță fire de șofran

½ cană vin alb, sec

½ cană parmezan

1 lingură unt

parmezan pentru decor

Mod de preparare

Torni supa într-o cratiță medie, o aduci la punctul de fierbere, apoi o lași acoperită cu un capac să-și mențină temperatura.

Într-o altă cratiță mai mare, încălzești uleiul de măsline și călești ceapa cu sare și piper cam 5 minute, până se înmoaie. Adaugi orezul și gătești aproximativ 1 minut.

Diluezi șofranul în vin, adaugi vinul peste orez și fierbi până este absorbit tot lichidul.

Adaugi o cană de supă caldă peste orez și continui să gătești la foc moderat, amestecând constant, până ce lichidul este absorbit. Continui să adaugi câte jumătate de cană de supă și să amesteci până când toată supa este absorbită.

După aproximativ 20 de minute, risotto va fi al dente. Iei de pe foc și, cât este cald, adaugi sare, piper, parmezanul ras și untul. Se servește asezonat cu bucăți de parmezan.

Vinete cu cârnați

vinete cu carnati jpg

Ingrediente

ulei de măsline

1½ căni de pesmet

2 lingurițe coajă de lămâie rasă

1 linguriță sare

3 vinete mici

carnea de la 2 cârnați

2 cepe mici, tocate

500 g roșii pasate

3 căței de usturoi, tocați

½ linguriță piper negru

2 căni parmezan ras 1 ou

2 lingurițe

oregano proaspăt, tocat

2 lingurițe mentă proaspătă, tocată

2 lingurițe pătrunjel proaspăt, tocat

1 lingură oțet de vin roșu

roșii cherry și mentă,pentru ornat

Mod de preparare

Încingi 3 linguri de ulei de măsline într-o tigaie, la foc mediu, adaugi pesmet și gătești amestecând, până devine auriu-închis. Iei de pe foc, adaugi coaja de lămâie și puțină sare și lași deoparte.

Speli vinetele și le crestezi evantai, apoi le lași la scurs 30 de minute.

Într-o tigaie neaderentă, încingi o lingură de ulei de măsline, adaugi carnea de cârnați și o gătești până ce s-a rumenit, apoi o scoți și în aceeași tigaie călești ceapa, adaugi roșiile pasate, usturoiul, piper și sarea rămasă. La final, pui carnea de cârnați, pesmetul și restul ingredientelor – mai puțin parmezanul –, și continui să amesteci.

Așezi vinetele tăiate într-o tavă cu hârtie de copt, iar între crestături, cu o lingură de lemn, pui sosul preparat. Torni în ploaie parmezan și dai la cuptorul încins 30 de minute sau până când sunt vinetele rumenite. Decorezi cu roșii cherry și busuioc, după bunul plac.

Copane de pui în stil roman

copne de pui in stil roman jpg

Ingrediente

8 copane de pui, partea inferioară

2 kg roșii tocate

4 căței de usturoi

ulei de măsline

½ linguriță de ardei iute tocat

sare și piper

1 cană cu vin alb, sec

1 ardei gras roșu, 1 ardei gras verde, 1 ardei gras galben, copți și curățați

Mod de preparare

Într-o cratiță neaderentă pui 2 linguri cu ulei de măsline și rumenești uniform copanele de pui, apoi le scoți pe un platou. În aceeași cratiță, adaugi usturoiul tocat și ardeiul iute și călești puțin, apoi torni vinul și fierbi la foc mare, până scade.

Adaugi roșiile tocate și puiul gătit, acoperi oala și fierbi la foc mic, aproximativ 30 de minute. Cu 10 minute înainte de a închide focul, adaugi ardeii copți tăiați fâșii, condimentezi cu sare și piper și iei de pe foc. Servești cu pâine prăjită.