Atlasul gusturilor: Traditii, influente si gusturi unice din Canada

Bucătăria canadiană reflectă evoluția societății, care a fost modelată de populațiile indigene, colonizatori francezi și britanici, imigranți din întreaga lume și, mai recent, adaptările contemporane la stilul de viață modern. Descoperă-i povestea!

tourtiere jpg

Înainte de sosirea europenilor, aborigenii canadieni aveau o dietă diversificată, bazată pe vânat, pescuit, cultivarea plantelor şi recoltarea fructelor sălbatice. Principalele surse de proteine erau peştele, vânatul şi păsările sălbatice. Mai târziu, francezii a lăsat o amprentă puternică asupra bucatelor din Quebec. Mâncărurile precum pâté chinois (similar cu un shepherd's pie), tourtière (plăcintă cu carne) şi pouding châaud (un desert de orez cu lapte) sunt exemple de preparate tradiţionale care provin din influenţele franceze. Britanicii, de asemenea, şi-au adus aportul prin preparate cu tradiţie cum ar fi fish & chips, şi au fost responsabili pentru introducerea porumbului şi cartofilor ca ingrediente de bază în alimentaţia cotidiană.

În prezent, în funcţie de regiune, bucătăria canadiană poate varia semnificativ:

Quebec este cunoscut pentru poutine, tourtière şi utilizarea siropului de arţar.

Ontario pune accent pe fructe de pădure, morcovi şi preparate cu carne de vânat.

Maritime (Noua Scoţie, New Brunswick şi Newfoundland) sunt recunoscute pentru preparatele cu peşte, cum ar fi homarii şi moluştele.

Vestul Canadei (Alberta şi Columbia Britanică) are o tradiţie de a folosi carne de vită de calitate, dar şi peşte şi fructe de mare, în special somon.

Tourtière

tourtiere jpg

Ingrediente

Pentru aluat:

250 g unt rece, tăiat cuburi

250 g făină

1/2 linguriță sare

60 ml apă rece

Pentru umplutură:

500 g carne de porc tocată

250 g carne de vită tocată

1 ceapă mare

2 cartofi medii, fierți și pasati

1/2 linguriță scorțișoară

1/2 linguriță cuisoare măcinate

1/4 linguriță nucșoară măcinată

1/2 linguriță sare

1/2 linguriță piper negru

1/2 cană supă de vită sau apă

1 ou bătut pentru uns

Mod de preparare

Într-un bol mare, combini făina cu sarea, adaugi cuburile de unt și frămânți până când aluatul devine nisipos. Adaugi apa rece și contini să amesteci până când aluatul se leagă. Îl împachetezi în folie alimentară și-l dai la frigider pentru 30 de minute.

Între timp, prepari umplutura: într-o tigaie mare, călești ceapa tocată fin în puțin ulei, până devine translucidă, adaugi mixul de carne tocată și gătești până ce carnea este complet călită și rumenită. Adaugi cartofii pasați, condimentele și mirodeniile, și amesteci bine, apoi torni supa pentru a lega compoziția și continui să gătești pentru câteva minute, până ce lichidul scade. Lași umplutura să se răcească complet.

Scoți aluatul de la frigider și-l împarți în două părți egale. Întinzi prima jumătate pe suprafața de lucru presărată cu făină și o așezi într-o tavă rotundă. Adaugi umplutura răcită și o întinzi uniform. Sigilezi cu a doua jumătate de aluat, pe care o ungi cu un ou bătut, apoi dai plăcinta la cuptorul preîncălzit pentru 50 de minute sau până când este rumenită uniform. O scoți, o lași puțin la răcit înainte de servire și o decorezi cu mironedii uscate.

Prăjitura Nanaimo

nanaimo jpg

Ingrediente

Pentru bază:

200 g biscuiți digestivi

50 g nuci tocate

100 g unt topit

2 linguri cacao

1 ou bătut

50 g zahăr pudră

Pentru crema de vanilie:

250 g unt moale

2 linguri de praf de vanilie

400 g zahăr pudră

2 linguri de lapte

Pentru crema de ciocolată:

170 g ciocolată neagră

2 linguri de unt

Mod de preparare

Mărunțești biscuiții într-un robot de bucătărie, îi răstorni într-un bol mare, îi combini cu nucile pisate, cu cacaua, cu zahărul pudră și amesteci bine. Adaugi oul bătut și untul topit, și amesteci până se formează un amestec mai dens.

Într-o tavă mică tapetată cu hârtie de copt, întinzi mixul de biscuiți și îl uniformizezi cu fundul unui pahar. Dai tava la frigider pentru 15 minute.

Într-un bol, amesteci untul moale cu zahărul pudră și cu praful de vanilie, până obții un amestec cremos. Adaugi, treptat, laptele până ce amestecul se transformă într-o cremă fină.

Scoți tava din frigider, întinzi uniform stratul de vanilie peste cel de biscuiți și dai din nou tava la frigider pentru încă 15 minute.

Topești ciocolata neagră și untul la baie de aburi sau la microunde, amestecând până se topește complet și are o textură cremoasă.

Scoți tava de la frigider și întinzi ciocolata peste crema de vanilie. Lași prăjitura peste noapte la rece și o servești tăiată cuburi.

Poutine

poutine jpg

Ingrediente

4-5 cartofi mari

ulei pentru prăjit

sare

200 g mozzarella

Pentru sosul brun:

2 linguri de unt

2 linguri făină

500 ml supă de pui

1 linguriță de sos Worcestershire

1 linguriță de sos de soia

sare și piper, după gust

Mod de preparare

Cureți cartofii de coajă, îi speli și-i tai bastonașe. Îi lași într-un bol cu apă rece pentru 30 de minute, îi scoți și îi scurgi bine de apă.

Prăjești cartofii în ulei încins și îi scoți pe hârtie de bucătărie pentru a îndepărta excesul de ulei. Presari sare deasupra.

Într-o cratiță, prepari sosul brun: topești untul la foc mediu, adaugi făina treptat și supa, și amesteci cu un tel până obții o pastă fără cocoloașe. Adaugi sosul Worcestershire și sosul de soia, condimentezi cu sare și piper, după gust și mai lași sosul să fiarbă la foc mic încă 5-10 minute.

Pui cartofii în farfurie, adaugi mozzarella tăiată cubulețe și torni sosul brun deasupra. Servești cât sunt calzi.