Ce fructe şi legume bogate în vitamina C tratează durerile în gât
În sezonul rece, durerile în gât sunt extrem de des întâlnite şi foarte neplăcute. Vestea bună este că vitamina C e un aliat de nădejde şi că ne putem lua doza necesară chiar din alimentaţia zilnică.
Vitamina C se găseşte în numeroase alimente pe care nutriţionistul Gianluca Mech ne recomandă să le includem în alimentaţie în această perioadă. „Vitamina C este o vitamină solubilă în apă care se găseşte în multe alimente, în special în fructe şi legume. Este un antioxidant puternic şi se ştie, încă din cele mai vechi timpuri, că ajută la ameliorarea senzaţiei de durere în gât şi la întărirea sistemului imunitar. Important de ştiut este că organismul uman nu poate produce sau stoca vitamina C. Prin urmare, este esenţial să o consumăm în mod regulat”, explică nutriţionistul Gianluca Mech.
Kiwi
Fructele de kiwi sunt bogate în nutrienţi şi vitamina C. O porţie de doar două fructe kiwi asigură aproximativ 273% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina C. Astfel, ajută la întărirea sistemului imunitar. În special în sezonul rece, nu trebuie să lipsească din alimentaţie.
Ardei roşu
Un ardei gras roşu de mărime medie oferă 169% din necesarul zilnic de vitamina C. Asta îl transformă într-una dintre cele mai bogate surse alimentare când vine vorba despre acest nutrient esenţial”, dezvăluie nutriţionistul Gianluca Mech
Citrice
Lămâile şi portocalele nu trebuie să lipsească din dietă în sezonul rece. Ele reprezintă o sursă naturală de vitamina C şi întăresc sistemul imunitar. Vitamina C este recomandată în infecţiile tractului respirator.
Papaya
Numit fructul îngerilor, papaya reprezintă o porţie delicioasă de vitamine A şi C. delicios de vitamine A şi C. O papaya mare conţine cam 235 de miligrame de vitamina C - adică de două până la trei ori mai mult decât doza zilnică recomandată. Este de asemenea o sursă excelentă de vitamina A, potasiu şi calciu.
Broccoli
În mod surprinzător sau nu, o porţie de broccoli conţine chiar mai multă vitamina C decât o portocală. Broccoli este de asemenea bogat în calciu, fier, fosfor, potasiu şi zinc. Nu degeaba este încadrat în categoria superalimentelor.
Roşii
Roşiile crude sunt la rândul lor surse foarte bune de vitamina C. Le putem consuma ca atare, în salate, sau sub formă de smoothie. Pe lângă vitamina C, conţin vitamina A şi licopen, un antioxidant esenţial pentru sănătate.
FOTO Shutterstock