Cum alegi cel mai bun ulei de măsline. Diferența dintre cel extravirgin și cel virgin

ulei de masline shutterstock 403638466 jpg

Uleiul de măsline, „aurul lichid“, aşa cum îl numea Homer, este considerat cel mai bun ulei din lume. Este folosit în alimentație, industria cosmetică și în medicină și are multiple beneficii pentru sănătate.

Uleiul de măsline a fost produs și utilizat încă din Grecia Antică, iar astăzi este nelipsit din dieta mediteraneeană, fiind printre cele mai sănătoase uleiuri.

Spre deosebire de uleiurile vegetale, acesta se extrage din fructul măslinului și nu din semințe. Variază ca nuanță, în funcție de soiuri și maturitate, de la galben și auriu la verzui. Principalii producători sunt Grecia, Spania și Italia. Uleiul de măsline poate fi: extravirgin, virgin și lampant.

Uleiul de măsline extravirgin este categoria de cea mai bună calitate. Din punct de vedere organoleptic, nu prezintă defecte şi are o aromă fructată. Nivelul de aciditate nu trebuie să depăşească 0,8%. Uleiurile care au o aciditate de 0,5% sunt considerate un adevărat medicament şi pot fi consumate dimineaţa, pe stomacul gol (20 ml).

Uleiul de măsline virgin poate avea anumite defecte senzoriale, dar la un nivel foarte scăzut. Nivelul de aciditate este cuprins între 0,8% şi 2 %.

Deliciu libanezBiluţe din iaurt (Labneh) marinate în ulei de măsline

Uleiul de măsline lampant este un ulei de măsline virgin de calitate inferioară, cu o aciditate mai mare de 2%, care prezintă deficienţe senzoriale substanţiale. Nu este destinat consumului și este utilizat în scopuri industriale.

Uleiul de măsline trebuie consumat în cel mult 26 de luni de la data producerii. Nu expiră în acest termen, dar îşi pierde proprităţile nutritive. Din păcate, nu mulţi producători trec pe recipient data producţiei, ci doar pe cea de expirare.

Uleiul de măsline este o sursă bogată de polifenoli, cu proprietăți antioxidante. Consumul de ulei de măsline menține sănătatea cardiovasculară și cea osoasă, are proprietăți anticancerigene, susține funcția cognitivă și memoria, dar și sistemul digestiv, combate inflamațiile și ajută la prevenirea diabetului.

Uleiul de măsline are un punct de fum (temperatura la care grăsimile încep să se descompună) moderat până la ridicat, ceea ce îl face potrivit pentru gătit și pentru prăjire.

Cei mai mari „duşmani“ ai uleiului de măsline sunt căldura şi lumina. De aceea, acesta trebuie păstrat în locuri răcoroase, în sticle închise etanş. De preferat sticle mate, de culoare albă, pentru că albul respinge lumina, nu în sticle transparente, nici verzi sau maro.

FOTO Shutterstock



Recente

cuptor cu microunde shutterstock 1060457837 jpg
ulei de masline shutterstock 403638466 jpg
pulled pork shutterstock 1673261689 jpg
chiftele de rosii tomatokeftedes shutterstock 2103366965 jpg
image png
image png
3 banane jpg jpeg
fructe de mare jpg
cum alegi carnea jpg
suberek cu carne shutterstock 572050978 jpg
Clătite Qatayef  shutterstock 288837386 (1) jpg
conopida reteta vegana shutterstock 1503266795 jpg
cassoulet rață fasole shutterstock 341364947 jpg
involtini rulouri carne shutterstock 1788453905 jpg
ciocolata shutterstock 1375236380 jpg
pui kiev shutterstock 2034594404 jpg
cozonac visine shutterstock 2019888323 jpg
kugel budinca de cartofi  shutterstock 2018235002 jpg
castraveti covasiti shutterstock 2037878684 jpg
zacusca de vinete horia virlan shutterstock 1824405308 jpg