Cum gătim cea mai bună ciulama de ciuperci moldovenească. Ingredientul pe care nu trebuie nicicum să-l adăugăm

Ciulamaua moldovenească era gătită odonioară frecvent în nordul Moldovei, în special în zonele rurale, dar preparatul a devenit unul dintre mâncărurile favorite ale românilor.
Ciulamaua moldovenească a evoluat în timp în ceea ce priveşte modul de preparare, în special în zona urbană, însă la ţară acest preparat se pregăteşte ca şi acum 100 de ani. Ţăranii au folosit ca ingrediente cam ce aveau prin curte, specializându-se însă şi pe culegerea ciupercilor sălbatice comestibile, pe care aveau grijă să se le conserve după metode tradiţionale testate din vechime.
”În zonele de munte, ţăranii conserva hribii prin uscare sau în saramură. Ulterior, se desărau şi se foloseau la diverse preparate cu specific autohton. Unul dintre cele mai importante aspecte ale vieţii la ţară a fost întotdeuna înţelepciunea de a şti să dozezi şi să conservi energia şi resursele de care dispui”, explică maestrul de artă culinară Nichi Mărăcine.
Ingrediente pentru patru persoane:
- carne de pasăre-0,8-1 kilogram;
- ciuperci de pădure (hribi)-0,400 grame;
- usturoi - 3,4 căţei;
- roşii - 400 de grame;
- ulei de floarea-soarelui-100 ml;
- cimbru, piper, mărar-după gust;
- smântână-400 de grame.