Cum se conservă cel mai bine fructele, legumele şi verdeţurile pentru la iarnă. Metoda ideală de congelare

646x404 jpeg

Puteţi urma câţiva paşi simpli care fac diferenţa între o congelare ratată şi una care va aduce, la gătire, aceeaşi savoare a legumelor şi fructelor ca în timpul verii.

Chiar dacă fructele, legumele şi verdeţurile proaspete se găsesc în pieţe şi în sezonul rece, trebuie ţinut cont de faptul că acestea sunt de regulă mult mai scumpe decât vara sau toamna. Motivul lesne de înţeles este acela că producţia internă se reduce drastic (se mai produc legume doar în cele doar câteva zeci de hectare de sere existente în toată România), iar restul trebuie aduse de peste mări şi ţări, cu costuri substanţiale.

În aceste condiţii, poate fi o alternativă rentabilă şi practică să vă pregătiţi din vreme rezerve de legume, fructe şi verdeţuri. Dincolo de metoda clasică a conservării sub formă de zarzavat sterilizat, de dulceţuri sau de compoturi, mai există o alternativă pe care specialiştii în gastronomie o recomandă: congelarea. Dacă produsul este introdus şi într-o pungă vidată, atunci termenul de garanţie şi calităţile nutritive şi gustative pot fi prelungite luni de zile, ba chiar ani.

Congelarea fructelor

Perioada august-septembrie este cea mai bună pentru a congela fructele favorite, pe care iarna nu le mai găsiţi în piaţă, iar la supermaket au preţuri ameţitoare.

Pentru ca lucrurile să iasă cum trebuie, trebuie să alegeţi fructe care nu sunt stricate sau zdrobite. Acestea se spală în mod normal, sub jet de apă, iar după spălare se lasă la zvântat şi se şterg cu ajutorul unor şerveţele din hârtie.

Fructele de pădure (precum afinele, murele, zmeura sau coacazele) pot fi congelate ca atare, fără o spălare prealabilă, deoarece sunt foarte fragile. Ele pot fi puse în pungi sau, mai bine, în casolete din plastic.

„Produsele puse la congelat trebuie de aşa natură porţionate astfel încât să o pungă sau casoletă să conţină exact cantitatea ce poate fi consumată o dată. Fructele nu se mai pot recongela pentru că-şi pierd aproape toate calităţile”, ne sfătuieşte Gina Bradea, unul dintre cei mai reputaţi bloggeri culinari din România.

Citeşte mai mult pe adevarul.ro

Citeşte mai mult pe adevarul.ro