De ce să ţii cont când faci cumpărături alimentare

poza alimente jpeg

Rafturile magazinelor te îmbie la tot pasul cu ispite culinare care mai de care mai apetisante şi mai colorate. Pentru a nu încărca însă coşul de cumpărături cu produse inutile, iată câteva sfaturi de care trebuie să ţii cont.

Verifică cu atenţie termenele de valabilitate

Vei fi suprins să observi că, uneori, acelaşi produs alimentar poate avea o dată de expirare diferită. Pentru a evita să ajungă la coşul de gunoi înainte de a fi apucat să îl consumi, e bine să verifici întotdeauna termenele de valabilitate. La raft, produsele proaspete sunt aşezate de obicei în spatele celor care vor expira mai repede, pentru a fi cumpărate mai târziu.

Ai grijă ce cumpărături faci atunci când ţi-e foame

E bine întodeauna să mănânci ceva înainte de a merge la cumpărături. În caz contrar, îţi va fi mult mai greu să îţi stăpâneşti poftele şi vei ajunge să îţi umpli coşul cu produse de care nu ai nevoie. În plus, senzaţia de foame te va îndemna către variante mai puţin sănătoase, care îţi pot pune în pericol silueta.

Cumpără numai carne proaspătă

Carnea trebuie să fie fermă la atingere şi să nu lase lichid. Textura sa trebuie să fie curată, fără porţiuni cleioase la suprafaţă, iar mirosul trebuie să fie neutru, în nici un caz neplăcut. Dacă apeşi pe o bucată de carne proaspătă, aceasta îşi va recăpăta forma, în schimb carnea veche îşi pierde elastictatea, şi va păstra urma lăsată la atingere. Dacă optezi pentru carne cu os, aspectul lor exterior trebuie să fie fin, fără pete, iar măduva să fie roz.

Atenţie la fructe şi legume

Evită să cumperi din supermarketuri fructe la promoţii care bat la ochi. De multe ori, sunt foarte vechi sau stricate şi vei arunca banii degeaba. Renunţă şi la amestecurile de legume la tăviţe sau ambalaje împreună, şi acestea sunt foarte vechi şi stau de mult timp în magazin. Verifică ca fructele şi legumele să nu aibă mucegai sau lovituri. Cumpără mai bine din pieţe şi întotdeauna în cantităţi mai mici.

Sursa foto: 123rf