Din tainele bucătăriei indiene, cu Marius Vornicescu şi Paul Agopian

Te invit in oras! Gatesc eu    editia a II a, 14 aprilie 2016, Satya (3) jpeg

Al doilea eveniment organizat de Perform Media, dedicat de această dată gastronomiei indiene, a avut loc joi, 14 aprilie, la restaurantul Satya din Capitală.

Sub sloganul „Te invit în oraş. Gătesc eu!“ (ediţia a II-a), scriitorul Marius Vornicescu şi Paul Agopian, un bancher cu rădăcini armeneşti, le-au pregătit oaspeţilor o serie de preparate din bucătăria indiană, cu multe ingrediente exotice.

Marius Vornicescu este autor a şase cărţi în domeniul dezvoltării personale, spirituale şi alimentaţiei sănătoase. El este totodată terapeut în peste 20 de sisteme, nutriţionist, coach, trainer de nutriţie şi postură corporală. Adoră mâncarea asiatică, în special cea din cultura indiană, cu care rezonează foarte mult.

Joi seară, el şi-a impresionat oaspeţii în cadrul evenimentului „Te invit în oraş. Gătesc eu!“ cu două preparate:

Noodles cu legume, în stil indian - Marius Vornicescu ne-a mărturisit că pe cât este de uşor de gătit acest preparat, pe atât este de bun la gust şi sănătos. Aceasta a fost singura reţetă de care scriitorul s-a bucurat zilnic, în perioada în care a vizitat India.

image

Aloo Gobi (un fel de mâncare extrem de popular în India) - Varianta pe care a preparat-o Marius Vornicescu a fost una cu foarte puţină apă, un pic mai uscată, fără sos. Ingredientele din felul de mâncare Aloo Gobi (foto mai sus) sunt: conopidă, cartofi, ceapă, chilli, turmeric, un amestec Basic Garam Masala, chimion, ghimbir şi coriandru, dar şi pătrunjel.

Pasionat de bucătăria Orientului Mijlociu şi a Asiei, Paul Agopian este autor a numeroase articole despre arta gastronomică orientală şi, în special, despre bucătăria armenească. Paul Agopian ne-a făcut aseară o demonstraţie live şi ne-a arătat cum se prepară Nankhatai, adică biscuiţi cu cardamom delicioşi şi uşor de făcut, perfecţi pentru desert.

Reţeta pentru Noodles cu legume, în stil indian

Ingrediente

200 g paste (de exemplu, poţi alege unele din grâu dur întegral, dar poţi opta şi pentru noodles de orez) 5-6 foi de varză roşie 1 ardei gras (de preferat roşu), pentru a da preparatului mai multă culoare 1 ceapă 1 ardei iute sos de soia light Timp de execuţie: 15 minute

Mod de preparare

image

Fierbi pastele 9-10 minute. În timp ce fierb, tai varza roşie, ardeiul şi ceapa în fâşii subţiri.

Când pastele sunt gata, le scurgi de apă şi le tragi în tigaie cu legumele. Pui în tigaia wok puţin ulei de măsline şi după ce s-a încins, pui varza roşie prima. Amesteci cu o lingură sau spatulă de lemn, 1 minut.

Apoi pui restul legumelor şi mai ţii amestecul pe foc încă jumătate de minut. Adaugi pastele în wok şi apoi sosul de soia.

Marius Vornicescu a povestit că el măsoară „din ochi“ sosul de soia, dar ne recomandă să punem cam cât un păhăruţ de rachiu.

Amesteci toate ingredientele până intră sosul de soia în paste şi legume (cel mult 1 minut).

Nankhatai - biscuiţi cu cardamom

Ingrediente

130 g făină albă

30 g griş

1 g bicarbonat

un vârf de cuţit sare

110 g unt la temperatura camerei

110 g zahăr pudră

5 g cardamom măcinat

nuci/fistic/caju pentru decor

Mod de preparare

image

Cerni făina, grişul, bicarbonatul şi sarea printr-o sită, într-un castron. Le amesteci bine de tot.

Separat, omogenizezi untul cu zahărul pudră, adaugi cardamomul şi mai omogenizezi o dată. Adaugi treptat făina şi frămânţi cu mâna un aluat pe care îl pui la rece 15 minute. Între timp, încingi cuptorul.

După 15 minute, când cuptorul ar trebui să fie deja încălzit, scoţi aluatul şi formezi bile mici, pe care le aplatizezi cu podul palmei. Pui biscuiţii într-o tavă de copt, cu spaţiu între ei, deoarece vor creşte în cuptor. Deasupra fiecărui biscuit pui, la alegere, o nucă, fistic sau caju.

Dai la cuptor 15-18 minute, iar biscuiţii vor deveni uşor aurii. Când sunt gata, laşi biscuiţii Nankhatai să se răcească, deoarece se sfărâmă atunci când sunt prea calzi.



Recente

cuptor cu microunde shutterstock 1060457837 jpg
ulei de masline shutterstock 403638466 jpg
pulled pork shutterstock 1673261689 jpg
chiftele de rosii tomatokeftedes shutterstock 2103366965 jpg
image png
image png
3 banane jpg jpeg
fructe de mare jpg
cum alegi carnea jpg
suberek cu carne shutterstock 572050978 jpg
Clătite Qatayef  shutterstock 288837386 (1) jpg
conopida reteta vegana shutterstock 1503266795 jpg
cassoulet rață fasole shutterstock 341364947 jpg
involtini rulouri carne shutterstock 1788453905 jpg
ciocolata shutterstock 1375236380 jpg
pui kiev shutterstock 2034594404 jpg
cozonac visine shutterstock 2019888323 jpg
kugel budinca de cartofi  shutterstock 2018235002 jpg
castraveti covasiti shutterstock 2037878684 jpg
zacusca de vinete horia virlan shutterstock 1824405308 jpg