Din tainele bucătăriei indiene, cu Marius Vornicescu şi Paul Agopian

Al doilea eveniment organizat de Perform Media, dedicat de această dată gastronomiei indiene, a avut loc joi, 14 aprilie, la restaurantul Satya din Capitală.
Sub sloganul „Te invit în oraş. Gătesc eu!“ (ediţia a II-a), scriitorul Marius Vornicescu şi Paul Agopian, un bancher cu rădăcini armeneşti, le-au pregătit oaspeţilor o serie de preparate din bucătăria indiană, cu multe ingrediente exotice.
Marius Vornicescu este autor a şase cărţi în domeniul dezvoltării personale, spirituale şi alimentaţiei sănătoase. El este totodată terapeut în peste 20 de sisteme, nutriţionist, coach, trainer de nutriţie şi postură corporală. Adoră mâncarea asiatică, în special cea din cultura indiană, cu care rezonează foarte mult.
Joi seară, el şi-a impresionat oaspeţii în cadrul evenimentului „Te invit în oraş. Gătesc eu!“ cu două preparate:
Noodles cu legume, în stil indian - Marius Vornicescu ne-a mărturisit că pe cât este de uşor de gătit acest preparat, pe atât este de bun la gust şi sănătos. Aceasta a fost singura reţetă de care scriitorul s-a bucurat zilnic, în perioada în care a vizitat India.

Aloo Gobi (un fel de mâncare extrem de popular în India) - Varianta pe care a preparat-o Marius Vornicescu a fost una cu foarte puţină apă, un pic mai uscată, fără sos. Ingredientele din felul de mâncare Aloo Gobi (foto mai sus) sunt: conopidă, cartofi, ceapă, chilli, turmeric, un amestec Basic Garam Masala, chimion, ghimbir şi coriandru, dar şi pătrunjel.
Pasionat de bucătăria Orientului Mijlociu şi a Asiei, Paul Agopian este autor a numeroase articole despre arta gastronomică orientală şi, în special, despre bucătăria armenească. Paul Agopian ne-a făcut aseară o demonstraţie live şi ne-a arătat cum se prepară Nankhatai, adică biscuiţi cu cardamom delicioşi şi uşor de făcut, perfecţi pentru desert.
Reţeta pentru Noodles cu legume, în stil indian
Ingrediente
200 g paste (de exemplu, poţi alege unele din grâu dur întegral, dar poţi opta şi pentru noodles de orez) 5-6 foi de varză roşie 1 ardei gras (de preferat roşu), pentru a da preparatului mai multă culoare 1 ceapă 1 ardei iute sos de soia light Timp de execuţie: 15 minute
Mod de preparare

Fierbi pastele 9-10 minute. În timp ce fierb, tai varza roşie, ardeiul şi ceapa în fâşii subţiri.
Când pastele sunt gata, le scurgi de apă şi le tragi în tigaie cu legumele. Pui în tigaia wok puţin ulei de măsline şi după ce s-a încins, pui varza roşie prima. Amesteci cu o lingură sau spatulă de lemn, 1 minut.
Apoi pui restul legumelor şi mai ţii amestecul pe foc încă jumătate de minut. Adaugi pastele în wok şi apoi sosul de soia.
Marius Vornicescu a povestit că el măsoară „din ochi“ sosul de soia, dar ne recomandă să punem cam cât un păhăruţ de rachiu.
Amesteci toate ingredientele până intră sosul de soia în paste şi legume (cel mult 1 minut).
Nankhatai - biscuiţi cu cardamom
Ingrediente
130 g făină albă
30 g griş
1 g bicarbonat
un vârf de cuţit sare
110 g unt la temperatura camerei
110 g zahăr pudră
5 g cardamom măcinat
nuci/fistic/caju pentru decor
Mod de preparare

Cerni făina, grişul, bicarbonatul şi sarea printr-o sită, într-un castron. Le amesteci bine de tot.
Separat, omogenizezi untul cu zahărul pudră, adaugi cardamomul şi mai omogenizezi o dată. Adaugi treptat făina şi frămânţi cu mâna un aluat pe care îl pui la rece 15 minute. Între timp, încingi cuptorul.
După 15 minute, când cuptorul ar trebui să fie deja încălzit, scoţi aluatul şi formezi bile mici, pe care le aplatizezi cu podul palmei. Pui biscuiţii într-o tavă de copt, cu spaţiu între ei, deoarece vor creşte în cuptor. Deasupra fiecărui biscuit pui, la alegere, o nucă, fistic sau caju.
Dai la cuptor 15-18 minute, iar biscuiţii vor deveni uşor aurii. Când sunt gata, laşi biscuiţii Nankhatai să se răcească, deoarece se sfărâmă atunci când sunt prea calzi.