Fructele deshidratate: savoare şi sănătate

Se conservă mai bine şi-şi păstrează timp îndelungat proprietăţile gustative şi nutritive. Sunt un adevărat rezervor de fibre, minerale, vitamine, în concentraţii de până la 5 ori mai mari ca în fructele proaspete. De asemenea, fructele deshidratate dau o savoare inconfundabilă preparatelor tale!
Smochinele – hrana atleţilor
Cu valoare energetică de 300 de calorii/100 g, sunt folosite în bucătărie din cele mai vechi timpuri. Este un fruct des menţionat în mitologiile diverselor popoare, alături de curmale, măsline şi stafide. Platon spunea, despre smochinele uscate, că sunt hrana de bază a atleţilor. Sunt benefice pentru inimă, oase şi muşchi. Pot fi consumate ca atare, în deserturi şi în preparate orientale, precum cele marocane (tajine cu carne de miel şi smochine).
Caisele – preferatele bucătăriei marocane
Sunt aliatele persoanelor cu o viaţă activă, fiind o excelentă sursă de energie (270 de calorii/100 g), de fier şi de cupru. Sunt bogate în vitamine şi în fibre, scăzând riscul apariţiei cancerului de colon. Pasionaţii de gastronomie sunt de părere că cele mai bune caise uscate vin din Turcia. Sunt ingrediente excelente în deserturi. Tăiate bucăţele, dau savoare iaurturilor şi brânzei albe. Acompaniază excelent migdalele şi ghimbirul, în diversele combinaţii dulci. În bucătăria orientală, în special în cea marocană, sunt folosite în cuşcuş sau în preparatul numit tajine. Ca să dai un gust deosebit salatelor tale, adaugă şi bucăţi de caise uscate!
Merişoarele – leac contra infecţiilor
Sunt folosite în special la prepararea băuturilor de casă, a sucurilor, sosurilor, sosurilor chutney, oţetului, precum şi în dulceţuri, compoturi sau... muştar. Nu pot lipsi din prăjituri, torturi, checuri, salate de fructe şi îngheţate. De asemenea, ajută şi la aromatizarea ceaiurilor. Alături de fructele de goji, sunt cele mai bogate în compuşi antioxidanţi şi în vitamina C – cu rol de protecţie împotriva cancerului, maladiilor cardiovasculare şi a celor legate de îmbătrânirea prematură. Protejează aparatele digestiv şi urinar de diverse infecţii bacteriene. Au o valoare energetică de 300 calorii/100 g.
Ananasul taie foamea
Aportul său energetic este moderat (250 de calorii/100 g) şi, la fel ca mărul, dă o senzaţie durabilă de saţietate. Are conţinut mare de bromelaină – o enzimă cu efecte benefice antidurere, antitumorale şi de fluidizare a circulaţiei sângelui. E bogat în vitamina C şi are efect antioxidant. Ananasul deshidratat poate fi consumat ca atare, ori ca ingredient în diverse deserturi sau produse de patiserie. Decorează frumos torturile şi prăjiturile. Se foloseşte şi în ceaiurile aromatizate, în combinaţie cu ghimbir, rooibos (ceai roşu sud-african), sau cu piersici şi coajă de lămâie.
Stafidele – reginele deliciilor culinare
Folosite în bucătărie de când lumea, sunt reginele fructelor uscate. Cu un aport energetic de 285 de calorii/100 de grame, se regăsesc atât în deserturi, cât şi în mâncăruri sărate. Garnisesc frumos salatele, acompaniază elegant brânza de capră, dau o notă aparte mâncărurilor cu orez sau cuşcuşului, strălucesc în compoziţia checurilor sau a fursecurilor. Sunt ingrediente folosite în băuturile de casă, precum cvas, socată ori ceai aromat. Rezistă bine la gătire şi pot fi înmuiate înainte de folosire. Se armonizează bine cu alte condimente, precum anasonul, cuişoarele, coriandrul, scorţişoara şi curcuma. De asemenea, stafidele sunt o excelentă sursă de vitamine şi fibre, favorizând digestia. Sportivii le mănâncă fără reţinere, fiindcă au efect energizant, tonic şi antioxidant. Studiile arată că un consum moderat de stafide previne acumularea de grăsime abdominală.
text: Eta Budin