Otetul de orez, Asia-n bucate

otet click jpeg

Oțetul de orez este un aliment de bază în multe bucătării asiatice, cunoscut pentru dulceața subtilă, aciditatea ușoară și utilizările culinare multiple. Făcut din orez fermentat, acesta este mai puțin acid decât multe alte tipuri, cum ar fi oțetul alb sau oțetul de cidru de mere, ceea ce îl face un ingredient perfect pentru o varietate de feluri de mâncare.

Există mai multe tipuri de oțet de orez, fiecare cu caracteristici unice și întrebuințări specifice:

Oțet alb de orez: acesta este cel mai comun tip, caracterizat prin culoarea sa limpede și aroma blândă. Este un ingredient folosit într-o gamă largă de feluri de mâncare, de la orez pentru sushi la murături și sosuri de salată.

Oțet de orez roșu: fabricat din orez roșu fermentat sau orz, acesta are o nuanță roșiatică și o aromă mai puternică. Este adesea folosit în bucătăria chineză, în special în mâncăruri precum carnea de porc dulceacrișoară.

Oțet de orez negru: închis și intens la gust, acesta este făcut din orez negru glutinos, adică lipicios. Este folosit în mod obișnuit în mâncăruri chinezești, cum ar fi carnea fiartă și cartofii prăjiți și este apreciat pentru aroma puternică.

Oțet de orez condimentat: acest soi este de obicei oțet de orez alb cu adaos de zahăr și sare, adesea folosit pentru a asezona orezul pentru sushi. Condimentul sporește aroma orezului, dându-i un gust ușor dulce și sărat.

Pe lângă versatilitatea sa culinară, oțetul de orez oferă mai multe beneficii pentru sănătate. Spre exemplu, acidul acetic pe care îl conține poate ajuta la digestie și îmbunătățește absorbția nutrienților. În plus, tipurile roșii și negre de oțet de orez conțin antioxidanți ce ajută la protejarea organismului de stresul oxidativ. Unele studii arată că orezul de oțet poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr în sânge, făcându-l benefic pentru persoanele cu diabet.

Așadar, acest tip mai special de oțet oferă o combinație unică de aromă și versatilitate, indiferent că este folosit pentru gătit, murat sau pentru rețete de sosuri. Aciditatea ușoară și dulceața subtilă îl plasează în topul ingredientelor din bucătăria asiatică, în timp ce beneficiile curative constituie un motiv în plus pentru a-l folosi în meniurile noastre.

Salată de tăieței chinezești

salata de taitei chinezestu jpg

Ingrediente

1 pachet noodles de orez

varză roșie

3 morcovi medii

4 cepe verzi

200 g alune prăjite, pisate

1 lingură susan alb

2 linguri oțet de orez

2 linguri sos de soia

Mod de preparare

Fierbi tăiețeii chinezești conform instrucțiunilor de pe ambalaj, apoi îi clătești puțin cu apă rece și-i lași la scurs.

Toci mărunt varza, morcovii și ceapa, și le amesteci cu oțetul de orez și sosul de soia, iar la final adaugi alunele pisate și susanul

Răstorni tăiețeii într-un bol de salată și torni amestecul de legume peste, amesteci bine să se întrepătrundă aromele și dai puțin la frigider.

Aripioare chinezești

aripioare picane jpg

Ingrediente

1,5 kg aripioare

sare piper

4 linguri făină

2 linguri praf de copt

Pentru sos

2 linguri ulei de măsline

1/2 cană oțet de orez alb

3 linguri ulei

2 linguri miere

1 cățel de usturoi

1 ½ linguriță ulei din semințe de susan

4 lingurițe zahăr brun

1/2 linguriță ghimbir ras

5 lingurițe sos de soia

lămâie pentru ornat

sos de soia pentru servit

Pentru decor

3 ceape verzi semințe susan

Mod de preparare

Preîncălzești cuptorul și cureți aripioarele, apoi le tai în două, le speli bine și le usuci în prosop de bucătărie pentru a nu absorbi prea multă făină.

Într-un bol, amesteci aripioarele cu făina, praful de copt, sare și piper și te asiguri că sunt acoperite uniform.

Pe o tavă mare de copt așezi un grătar de cuptor, iar peste el pui aripioarele și dai la cuptor pentru 1 h sau până ce aripioarele sunt rumenite uniform.

Într-o cratiță, amesteci toate ingredientele pentru sos și aduci la punctul de fierbere. Se lasă să barboteze 5 minute sau până când sosul se îngroașă ușor, apoi dai deoparte.

Răstorni aripioarele coapte și peste ele sosul călduț. Amesteci bine să se acopere uniform, le așezi apoi într-o tavă sau pe un platou, torni susan deasupra, toci ceapa verde și asezonezi. Ornezi cu lămâie sau limetă și servești cu sos de soia.

Conopidă dulce-acrișoară

conopida dulce acriasoara jpg

Ingrediente

1 conopidă, tăiată în bucăți mici

1/2 cană amidon de porumb

1/3 cană ulei

3 linguri ulei

sare și piper

2 cepe verzi

Pentru sos

1/2 cană de oțet de orez

¼ cană de ketchup

2 linguri sos de soia

1/3 cană sirop de arțar

1 linguriță usturoi pudră

1 lingură amidon de porumb

2 linguri apă

Mod de preparare

Preîncălzești cuprorul și tapetezi o tavă de copt.

Într-un bol adânc, pui conopida și adaugi sare, piper și 3 linguri de ulei. Amesteci bine să se acopere toată conopida cu ulei, adaugi amidonul și continui să amesteci până toată conopida e acoperită.

Într-o cratiță mare, încălzești uleiul rămas, adaugi conopida și o gătești aproximativ 5 minute, amestecând pentru a se găti uniform, apoi o răstorni în tava de copt.

Prepari sosul, amestecând oțetul de orez cu ketchup, sos de soia, siropul de arțar, sare, amidonul de porumb și apa, apoi torni tot sosul obținut peste conopidă și amesteci pentru a o acoperi uniform.

Dai tava la cuptor 15 minute sau până ce se rumenește conopida și devine crocantă. Înainte de servire, asezonezi cu ceapă verde tocată.