Povestea tortului Doboş. Delicatesa a fost inventată de un cofetar maghiar în 1884 şi a stârnit admiraţia împăratului Franz Jozef şi a reginei Elisabeta „Sissi“

Una din cele mai cunoscute prăjituri din cofetăriile României este tortul Doboş. Reţeta originală aparţine unui maestru cofetar maghiar.
Tortul Doboş este binecunoscut în mai toate cofetăriile din Europa. Îndrăgita prăjitură a fost prezentă în cofetăriile din România de foarte multă vreme. Este una dintre cele mai cunoscute şi apreciate prăjituri în special în zona de vest şi în Ardeal, datorită comunităţii maghiare.
Reţeta originară a tortului Doboş aparţine maestrului cofetar maghiar Dobos C. Jozsef (1847–1924) şi a fost inventată în anul 1884.
Este un „Hungaricum”, produs tradiţional unguresc, marcă înregistrată. Cofetarul a dorit să facă un tort care să fie cât mai puţin perisabil, să reziste cât mai mult. Tortul cu glazură crocantă de zahăr ars a fost creat în 1884, iar în anul 1885 a fost prezentat în cadrul Expoziţiei Naţionale de la Budapesta.