Prăjitura Mihai Eminescu

Prajitura Eminescu jpeg

Numele lui Silvian Miron este sinonim cu talentul şi priceperea în a modela ciocolata şi zahărul. Este creatorul Cupei ChocoArt-Silvian – decernată pentru prima dată la Campionatul de Gătit în Aer Liber–, al primului atelier de ciocolată din Europa de Sud-Est şi este creatorul prăjiturii Mihai Eminescu, pe care o pregăteşte an de an la mijloc de ianuarie.

În 2008 a participat la Olimpiada Bucăta­rilor, desfăşurată la Erfrut, Germa­nia, cu bustul regelui Carol, sculptat în cio­colată, lucrare care i-a adus medalia de aur şi recunoaşterea internaţională. În lu­na noiembrie a anului 2010, la Campionatul Mondial de Gastronomie de la Luxemburg, a creat busturile lui Vlad Ţepeş şi al reginei Maria, lucrări ce i-au adus medalia de argint.

La 15 ianuarie 2011, maestrul ciocolatier a săr­bă­torit pentru prima oară, la Constanţa, în cofetăria Silvian, ziua poetului Mihai Emi­nescu. Atunci a creat prăjitura Mihai Eminescu, prăjitură cu care se situează în ga­leria marilor cofetari români care au ono­rat personalităţile lumii cu creaţiile lor gastronomice. Unul dintre ei este cele­brul Capşa, care a creat, tot din ciocolată, prăjitura Joffre, cu prilejul vizitei mareşalului Joffre în România.

Prăjitura este realizată în Atelierul de ChocoArt-Silvian din aproximativ 10 kg de ciocolată. Prăjitura Eminescu conţine mousse de ciocolată cu praline şi un miez din muss de vanilie. Este glasată în jeleu de ciocolată, ornată cu o pană din ciocolată albă şi servită cu sos din fructe de pădure (prăjitura vândută pentru acasă nu include acest sos). Cei care doresc să guste delicioasa prăjitură, o vor putea face 15 şi 31 ianuarie 2014, pentru că „reţeta este disponibilă doar până la 31 ianuarie. Aceasta va ramâne numai reţeta lui Eminescu”, spune maestrul Silvian.