Sarailia, dulcele minunat cu origini turceşti. Reţeta ideală, numai bună pentru a fi preparată acasă

Un dulce de care vitrinele cofetăriilor din vremurile apuse, erau mereu pline şi cum se umpleau aşa se goleau. Saralia este o prăjitură cu origini otomane şi este sora mai mică a baclavalei.
Bucătarul bănăţean Uica Mihai face o sarailia de te lingi pe degete. “Aluat simplu, bogat în grăsime, uns şi împănat cu unt, umplut cu nuci, migdale, stafide, curmale, sâmburi de nucă de Ylmaz, fistic, însiropat în miere, înecat în unt. Iată cam ce conţinea sarailya şi vă dau cuvântul meu că era bună şi capitală”, povesteşte Uica Mihai despre desertul pe care îl îndrăgea când era copil. Reţeta inedită este povestită chiar de Uica Mihai.
“Acum să vă povestesc despre cum umplu eu sarailiile şi dacă aveţi curajul să încercaţi reţeta mea, vă dau cuvântul meu că o să vă felicitaţi pentru curaj. Prăjiţi 200 de grame de gris într-un pachet de unt, în aşa fel încât să obţineţi o masă rumenă, aromată şi cu aspect rugos. Amestecaţi-o cu o sută de grame de nuci strivite cu sucitorul pe planşeta de lemn, o sută de grame de seminţe de floarea soarelui decorticate şi la fel strivite, un pumn de alune de pădure, un pumn de fistic. Adăugaţi 200 ml. de miere, 200 gr. zahăr pudră, o lingură de scorţişoară şi amestecaţi pentru a obţine o masă omogenă.