Sărbătoarea celor Trei Ierarhi

Ziua de 30 ianuarie este importantă pentru toţi creştinii ortodocşi, căci îi prăznuiesc pe Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigore Teologul şi Ioan Gură de Aur. Aceştia au fost unii dintre cei mai mari apărători ai creştinătăţii.
Cei trei sfinţi au trăit în secolul al IV-lea, cunoscut şi drept secolul de aur al Creştinismului. Sfântul Ioan Gură de Aur şi Sfântul Vasile cel Mare au alcătuit Liturghiile ritului bizantin, în timp ce Sfântul Grigorie Teologul, care mai este cunoscut şi drept Grigore de Nazianz ¬a lăsat moştenire creştinilor mai multe lucrări de mare importanţă. Cele mai cunoscute sunt cele cinci cuvântări teologice, în care explică ce înseamnă taina adâncă a Sfintei Treimi.
Trei sfinţi, o singură zi de prăznuire
De ce sunt cei trei sfinţi sărbătoriţi într-o singură zi? Răspunsul îl găsim undeva în secolul al XI –lea. Atunci, la Constantinopol, a început o dispută care s-a întins de-a lungul mai multor ani, mărul discordiei fiind legat de importanţa celor trei ierarhi, şi anume, care este cel mai important dintre ei? În anul 1804, episcopul Euhaitelor, Sfântul Ioan Mauropous, i-a visat pe cei trei ierarhi împreună. Ei i-au cerut să le dăruiască o singură zi de prăznuire, pentru că pe tot parcursul vieţii au avut acelaşi ţel: să aducă în lume pacea. Iar de atunci, ziua de 30 ianuarie este dedicată cinstirii acestora. Zi în care se ghiceşte starea vremii
Această zi este cunoscută în popor drept Trisfetitele. În această zi, este interzisă orice activitate casnică. Cei care încalcă această regulă pot fi loviţi de boală, în anul care urmează, spune tradiţia populară. Se mai zice că la Trisfetite se poate „citi“ şi starea vremii. Astfel, dacă în această zi este călduţ afară şi curg streşinile, e semn că va urma o primăvară cu temperaturi scăzute, iar dacă este o zi geroasă, înseamnă că va urma o vară călduroasă.
Sărbătoare a iertării
Este o zi dedicată iertării şi a reconcilierii. Este momentul prielnic al anului în care rudele, dar şi prietenii care s-au certat îşi dau mâna şi trec peste orice dispută. Totodată, la mesele din familie se servesc fructe şi peşte, ca toţi cei prezenţi să aibă un an îmbelşugat, norocos şi să fie feriţi de boli şi primejdii. La bisericile care poartă hramul celor trei ierarhi este prilej de pelerinaj.
Ziua în care se pomenesc sufletele morţilor
La masa de prânz, oamenii au obiceiul să mănânce fructe, dar şi peşte, ca să le meargă bine tot anul, spune tradiţia. Tot în această zi, în special la sate, se împarte colivă şi o lumânare aprinsă, pentru sufletul celor care au murit neîmpărtăşiţi.
text: Georgiana Rache