Secretele unui experimentat bucătar român pentru murăturile perfecte. Cum facem ca zeama să nu devină vâscoasă

muraturi jpeg

Suntem deja în perioada aprovizionării pentru cămară şi a preparării conservelor pentru iarnă. Sunt mai multe reţete pentru păstrarea legumelor pentru iarnă însă cea mai utilizată este prin murare, fie în soluţie de oţet, fie în saramură. Cea din urmă este metoda cea mai veche, perfecţionată în bucătărie de-a lungul multor generaţii.

Pentru a avea cât mai multă vreme murături pline de savoare şi prospeţime, trebuie respectate câteva mici trucuri, pe care ne le împărtăşeşte un experimentat bucătar buzoian. Cristi Dobre mărturiseşte că a dobândit micile secrete culinare de la bătrânii familiei sale, care provine din Mărăcineni, comună cu îndelungată tradiţie în legumicultură.

Cristi Dobre ne sfătuieşte ca atunci când ne apucă să punem legumele în saramură, pentru murare, trebuie să fim atenţi la igienă, pentru a evita formarea de microbi ce pot altera conserva şi, mai grav, o pot face dăunătoare. Ne spălăm foarte bine, cu săpun şi cu apă foarte fierbinte. Apoi curăţăm, eventual cu ajutorul unei perii, fructele şi legumele după care le clătim bine pentru a elimina bacteriile, viruşii şi paraziţii.

Metoda de a mura în saramură este folosită de mii de ani. În zeamă cu sare se pot conserva legume, varza albă şi roşie, gogonelele, ardeii, morcovii, ţelina, conopida, ardeii iuţi şi castraveţii, dar şi fructe, precum mere, pere, gutui, pepene roşu.

Află mai mult pe adevarul.ro