Superalimente care întârzie procesul de îmbătrânire

fructe de padure jpeg

Îmbătrânirea este cauzată, în principal, de radicalii liberi. O dietă bogată în antioxidanţi, grăsimi sănătoase, vitamine şi minerale te ajută să ai o piele luminoasă şi să nu îţi arăţi adevărata vârstă. Există câteva super alimente, care incluse cât mai des în meniul tău te vor ajuta să îţi păstrezi aspectul tânăr mai mult timp.

Fructele de padure

Au un conţinut impresionant de antioxidanţi, cercetătorii ajungând la concluzia că aceştia încetinesc procesul de îmăbtrânire, neutralizează radicalii liberi şi ajută organismul să se regenereze mult mai uşor. Fructele de padure, în special afinele, zmeura, căpşunile, goji şi murele sunt bogate în substanţe nutritive, care reduc inflamaţiile din organism şi întăresc sistemul imunitar.

Rodiile

Atribuindu-i-se de multe ori titulatura de „super fruct“, rodia conţine de 3 ori mai multi antioxidanţi decât vinul roşu sau ceaiul verde. Consumul regulat întârzie îmbătrânirea prematură, favorizând circulaţia sângelui. Un singur fruct conumat zilnic asigură 40% din doza zilnică recomandată de vitamina C, fiind bogat de asemenea în vitamina A , E şi acid folic, considerate vitaminele frumuseţii.

Strugurii

Strugurii, în special cei roşii şi albaştri, sunt bogaţi în vitamine şi antioxidanţi. Conţin resveratrol, un antioxidant care protejează organismul împotriva cancerului, bolilor de inimă şi maladiilor degenerative. Totodată, au un conţinut bogat de potasiu, fosfor, magneziu, calciu şi mangan. Cei mai buni struguri sunt cei fermi la atingere şi se păstrează cel mai bine în frigider. Strugurii au şi mulţi antioxidanţi importanţi pentru sănătatea ochilor, prevenind apariţia bolilor cardiace. Porţia medie recomandată este de o cană, adică aproximativ 32 de boabe.

Ciocolata neagră

Se numără printre micile plăceri ale vieţii, iar ciocolata neagră, cu un conţinut minim de 65% cacao, aduce multiple beneficii sănătăţii. Cu cât ciocolata are un conţinut mai mare de cacao, cu atât numărul de antioxidanţi pe care îl oferă este mai mare. Are de 8 ori mai mulţi antioxidanţi decât căpşunile şi de 2 ori mai mulţi decât un pahar de vin roşu. Îmbunătăţeşte vederea şi scade nivelul colesterolului rău în organism. Data viitoare când ieşi la cumpărături, alege ciocolata neagră, pentru a te menţine tânăr mai mult timp.

Somonul, tonul, sardinele

Peştele gras este indicat să fie inclus în alimentaţie, de minim două ori pe săptămână. Conţine acizi graţi esenţiali Omega 3, vitamina D şi E, dar şi fosfor si potasiu, vitamine care neutralizează radicalii liberi din organism, responsabili de îmbătrânirea celulară. Protejează pielea de apariţia ridurilor, menţinându-i elasticitatea şi supleţea.

Spanacul

Are un conţinut bogat de vitamina C şi fitonutrienţi antioxidanţi, precum betacarotenul. Neutralizează pH-ul acid din organism şi stabilizează structura ADN-ului celular.

Roşiile

Protejează pielea împotriva îmbătrânirii şi a acţiunii nocive a razelor utraviolete. Neutralizează radicalii liberi, fiind bogate în licopen, un fitonutrient cu puteri antioxidante. Se consumă cu puţin ulei vegetal, pentru o absorbţie mai bună a substanţelor nutritive.