Trio pentru savoare: Patrunjelul, Leusteanul, Mararul

trio pentru savoare jpg

Extrem de folosite în bucătăria românească, aceste verdețuri sunt asociate, de obicei, cu supele și cu ciorbele sau cu tocănițele. Iată însă și câteva lucruri inedite despre aceste ingrediente care desăvârșesc multe preparate.

Frunzele delicate ale pătrunjelului, aroma sa intensă și perenitatea îl fac unul dintre cele mai versatile ingrediente. Folosit atât proaspăt, cât și uscat, în supe, tocane, sosuri și salate, acesta își merită locul de cinste în bucătărie. Pătrunjelul are și o gamă impresionantă de beneficii pentru sănătate, recunoscute de secole. Bogat în vitamine, minerale și antioxidanți, inclusiv vitaminele A, C și K, precum și fier și potasiu, el este, de asemenea, o sursă bună de fibre alimentare, care pot ajuta la digestie și pot promova sănătatea intestinului. Pătrunjelul a fost folosit în medicina tradițională pentru a trata o varietate de afecțiuni, inclusiv probleme digestive, inflamații și hipertensiune arterială.

Leușteanul este și el cunoscut pentru gustul puternic ce amintește de savoarea pe care țelina o dă mâncărurilor. Ceea ce nu multă lume știe este că atât frunzele, cât și tulpina sau semințele pot avea întrebuințări culinare. Frunzele de leuștean pot fi adăugate nu doar în ciorbe, ci și în tocane, salate și sosuri, conferind preparatului o aromă savuroasă, tulpinile pot fi folosite ca înlocuitor pentru țelină, în timp ce semințele pot fi măcinate și folosite drept condiment, pentru a potența aroma în mâncăruri. Leușteanul a fost folosit de secole în medicina tradițională pentru a trata o varietate de afecțiuni, inclusiv indigestie, balonare și infecții ale tractului urinar.

Nota proaspătă a mărarului este des întâlnită în bucătăriile europene, în special în cea mediteraneeană. Subtilă, ușor dulce, aceasta se îmbină perfect cu ingrediente precum pește, fructe de mare, legume, paste, orez sau lactate. Este potrivit și pentru asezonarea salatelor sau a sosurilor acrișoare, folosite la grătare sau la sendvișuri. Bogat în vitamine (C și A) și minerale (potasiu, calciu), mărarul are un aport nutritiv benefic în orice dietă. Are proprietăți digestive, ceea ce îl face un remediu în problemele gastrointestinale și conține niște compuși denumiți flavoane, care ajută la protejarea împotriva unor boli cronice, precum cele cardiace, chiar și cancer.

Sos englezesc cu pătrunjel

sos englezesc cu patrunjel jpg

Ingrediente

25 g unt

20 g făină

1½ linguriță muștar

250 ml lapte

1 legătură mică de pătrunjel

sare de mare

piper proaspăt măcinat

Mod de preparare

Într-o cratiță mică, neaderentă, topești untul la foc mediu, iar după ce s-a topit, adaugi făina și muștarul și amesteci câteva minute continuu, până obții o pastă densă.

Adaugi, treptat, laptele, iar când începe să fiarbă, reduci focul și mai fierbi 5 minute, continuând să amesteci pentru a evita formarea cocoloașelor. Dacă este prea dens, mai adaugi puțin lapte.

Iei de pe foc, lași puțin la răcit și adaugi pătrunjelul tocat, sare și piper proaspăt, după gust. Se servește cald, pe friptură, pește sau chiar și pe cartofi copți.

Orez cu lămâie și mărar

orez cu lamaie si marar jpg

Ingrediente

1 cană de orez cu bob lung

1 ceapă mare, tocată fin

2 linguri ulei de măsline

1 lingură mărar uscat

zeama de la ½ lămâie

coaja rasă fin de la o lămâie

1 linguriță sare

piper proaspăt măcinat

2 căni de apă

Mod de preparare

Într-o cratiță neaderentă, încingi uleiul de măsline și călești în el ceapa, aproximativ 1 minut.

Adaugi orezul, dai focul la minimum și amesteci puțin, apoi adaugi restul de ingrediente și apa, aduci la punctul de fierbere, faci iar focul mic, acoperi cu un capac și gătești în continuare, până se absoarbe lichidul. Amesteci ca să nu se lipească boabele de orez.

Supă de mazăre cu leuștean

supa de mazare cu leustean jpg

Ingrediente

2 kg mazăre proaspătă

100 g unt

2 legături ceapă verde

1 cățel de usturoi tocat

1½ l supă de legume

100 ml smântână de gătit

1 legătură leuștean

Mod de preparare

Topești jumătate din cantitatea de unt într-o cratiță mare, neaderentă, adaugi ceapa tocată și usturoiul și mai gătești încă 5 minute.

Adaugi supa de legume și aduci la punctul de fierbere, iar când începe să clocotească, pui mazărea și fierbi 5 minute, până se înmoaie.

Când mazărea este fiartă, adaugi untul rămas, smântâna lichidă și leușteanul tocat și omogenizezi. Bagi supa în blender până obții o textură cremoasă, asezonezi cu sare și piper și dai la frigider. Se servește și caldă, și rece, cu pâine prăjită sau crutoane.