Un desert răcoritor de vară, prăjitura cu afine şi frişcă este ideală pentru momentele în care vrei să îţi suprinzi familia şi prietenii cu o reţetă inedită.

Ingrediente

Pentru blat

180 g făină
1 ½ linguriţă praf de copt
½ linguriţă sare
60 g unt, la temperatura camerei
200 g zahăr
2 ouă, la temperatura camerei
1 linguriţă esenţă de vanilie
180 ml lapte bătut
ulei

Pentru gemul de afine

300 g afine
120 ml apă
100 g zahăr
2 linguri zeamă de lămâie
2 linguri amidon de porumb amestecat cu 2 linguri apă rece

Pentru frişcă

360 g smântână pentru frişcă
3 linguri zahăr

Decor

200 g afine

Mod de preparare

Preâncălzeşti cuptorul la 176 °C. Ungi cu puţin ulei 3 tăvi circulare pentru prăjituri şi le tapetezi cu hârtie de copt. Într-un bol, amesteci făina, praful de copt şi sarea. Mixezi untul până obţii o compoziţie omogenă. Încorporezi în el zahărul, încă 2-3 minute. Adaugi ouăle pe rând, apoi esenţa de vanilie. Combini treptat cu amestecul de făină şi laptele bătut. Torni aluatul în tăvile pregătite. Nivelezi. Dai la cuptor 25-30 de minute sau până când trec testul cu scobitoarea. Laşi la răcit 10 minute, apoi scoţi din tavă şi le dai deoparte până când se răcesc complet.

Pentru gem, dai pe foc într-o oală, afinele, apa, zahărul şi zeama de lămâie. Laşi să fiarbă uşor la temperatură medie aproximativ 2 minute, amestecând din când în când. Adaugi treptat amidonul de porumb. Laşi să dea din nou în clocot, până ce sosul se îngroaşă, 30-60 de secunde. Laşi la răcit.

Mixezi smântâna împreuna cu zahărul până când obţii o frişcă pufoasă.

Aşezi primul blat pe un platou. Acoperi cu o treime frişcă şi o treime gem de afine. Presari o treime din cantitatea de afine. Pui deasupra următorul blat şi continui starturile în acelaşi mod, până la terminarea ingredientelor. Serveşti imediat.

Sursa https://livforcake.com

Loading...