Prăjitură cu glazură de ciocolată
Adăugată cu grijă în reţete, mierea conferă o savoare aparte deserturilor. Prăjiturile devin, pur şi simplu, irezistibile. Încearcă şi tu această prăjitură delicioasă, care are o apetisantă glazură de ciocolată şi care conţine multă miere.
Ingrediente
Pentru blat
3 ouă 120 g zahăr 100 ml miere 390 g făină 150 g unt 12 g bicarbonat
Pentru cremă
500 g smântână cu 35% grăsime
150 g zahăr
Pentru sirop
zeama de la 1 lămâie
3 linguri zahăr
3 linguri miere
Pentru glazura de ciocolată
100 g ciocolată neagră
25 g zahăr
25 g unt
1 lingură smântână pentru frişcă
75 ml lapte
Cum se prepară prăjitura cu glazură de ciocolată
Pentru a pregăti blatul, baţi ouăle cu zahărul până obţii o compoziţie pufoasă, de culoare deschisă. Separat, mixezi 2 minute untul moale, îl adaugi în compoziţia cu ouă şi continui să baţi.
Topeşti mierea la foc mic până începe să fiarbă. O dai deoparte, adaugi bicarbonatul şi amesteci rapid. Vei obţine o compoziţie albă şi pufoasă. Laşi mierea să se răcească puţin, apoi o torni peste amestecul de ouă. Torni făina în ploaie. Aluatul obţinut îl împarţi în trei părţi egale, iar fiecare bucată de aluat o întinzi pe o tavă tapetată cu unt. Coci fiecare blat în cuptorul preîncălzit la 200 ºC, 30 de minute, până când capătă o culoare aurie.
Cât timp se coc foile, pregăteşti siropul. Amesteci zeama de lămâie cu zahărul şi mierea şi pui pe foc. Laşi să fiarbă la foc mic 7-10 minute.
Pentru cremă, baţi smântâna cu zahărul între 5 şi 7 minute. Dai crema la frigider 30 de minute.
Pentru a pregăti glazura de ciocolată, topeşti ciocolata pe baie de aburi. Separat, pui pe foc laptele, smântâna pentru frişcă şi zahărul. Amesteci continuu până când compoziţia e pe punctul de a fierbe, apoi opreşti focul. Adaugi untul tăiat cubuleţe. Această compoziţie o încorporezi în ciocolata topită.
Când foile de tort s-au copt, le însiropezi. Ungi două dintre ele cu crema de smântână, iar pe ultima foaie o acoperi cu glazura de ciocolată. O decorezi după imaginaţie şi dai prăjitura la frigider 5 ore înainte de a o servi.
Foto: Profimedia