Atlasul gusturilor: Argentina, traditie si gust din America de Sud

Bucătăria argentiniană este un amestec fascinant de tradiții indigene, influențe europene și resurse culinare abundente ale țării. Descoperă-i, în aceste pagini, savoarea veche de sute de ani!

chimichuri jpg

Chimichurri

Fiind situată în celebra zonă a Pampasului, cu culturi numeroase de iarbă care fac ca vacile să aibă carnea fragedă pentru delicioasele fripturi, Argentina reprezintă un paradis culinar pentru orice gurmand. Cel mai cunoscut preparat este asado, grătarul făcut din diverse bucăți de carne: de vită, porc, pui și cârnați, cum ar fi chorizo și morcilla (cârnat de sânge), prăjite încet pe lemn sau cărbune, adesea însoțite de un sos chimichurri fresh, făcut cu pătrunjel, usturoi, limetă și ulei. Dincolo de carnea de vită, mâncărurile argentiniene reflectă și istoria culinară a imigranților, în special a celor veniți din Spania și Italia.

Spre exemplu, de la italieni au moștenit celebrul șnițel milanesa din cotlete de porc, iar de la spanioli au luat lacro, un preparat făcut din porumb, fasole, cartofi și carne de porc. Empanadas este un alt fel de mâncare emblematic argentinian, constând din produse de patiserie umplute cu o varietate de ingrediente, cum ar fi carne tocată de pui, șuncă, brânză sau spanac, în funcție de regiune. Coapte sau prăjite, sunt o gustare sau un aperitiv extrem de popular.

Humita este celebrarea supremă a porumbului. Făcută din cremă de porumb, ceapă, mirodenii și brânză de capră, învelite în coji de porumb (chala) și apoi fiartă la abur, humita servește atât ca gustare savuroasă, cât și ca fel principal. Cel mai cunoscut tip de desert este dulce de leche, un fel de budincă de zahăr ars. Mesele sunt adesea însoțite de vin, în special de Malbec, pentru care

Argentina este renumită în întreaga lume.

Chimichurri

Ingrediente

5 căței de usturoi

2 cepe verzi

1 legătură pătrunjel

½ linguriță chili sau 1 ardei iute tocat

120 ml ulei de măsline

2 linguri oțet din vin roșu

zeamă de limetă

1 linguriță oregano uscat

sare și piper

Mod de preparare

Cureți și pisezi usturoiul, toci ceapa și pătrunjelul mărunt și dacă ai optat pentru ardei iute, îl toci și pe acesta foarte mărunt.

Într-un castron, amesteci legumele tocate cu chili, oregano, uleiul de măsline, sare, piper, oțet și zeama de limetă și servești cu friptură.

Humita en chala

humita chala jpg

Ingrediente

6-7 porumbi cruzi, cu tot cu foi

600 g mozzarella rasă

1 ceapă mică, tocată mărunt

1 linguriță coriandru măcinat

2 căței de usturoi zdrobiți

1 cană făină de porumb

2 linguri smântână grasă

2 ouă

1 linguriță sare

Mod de preparare

Cureți porumbul de frunze, le speli și le opărești puțin, apoi le lași la scurs. Cele mai mari și întregi le vei folosi la împăturit, iar pe cele mai mici le vei tăia fâșii pentru a lega humitas.

Cu un cuțit, tai boabele de porumb de pe știulete și le mixezi într-un robot de bucătărie împreună cu ceapa, usturoiul, coriandrul, făina de porumb, smântâna, sarea și ouăle, până obții un piure. Muți piureul într-un castron și îl amesteci cu mozzarella rasă.

Pregătești frunzele de porumb: unești câte două, pui în mijloc din compoziția cu mozzarella, înfășori sub formă de pachețele și legi tot cu foaie de porumb. Le fierbi la abur aproximativ 30 de minute, până ce se întăresc, apoi le lași la cuptor 10 minute, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, pentru a se rumeni ușor. Le poți servi cu sos de roșii.

Provoleta

provoleta jpg

Ingrediente

400 g brânză provolone

2 roșii mari

2 linguri ulei de măsline

oregano

piper

Mod de preparare

Opărești roșiile și îndepărtezi coaja de pe ele, apoi le dai prin răzătoarea mare și lași sosul obținut deoparte.

Într-o tigaie de fontă, pui uleiul de măsline și topești brânza provolone. După ce ai obținut o textură cremoasă, adaugi sosul de roșii, oregano și piper și amesteci până obții o pastă numai bună de savurat pe pâine prăjită.