Mâncată ca atare, cu friptură, folosită pentru delicioasele sarmale sau drept remediu pentru mahmureală, varza murată nu lipseşte din cămara gospodinelor din România.

Ingrediente

  • 9 verze cu frunză subţire

Saramură

  • 18 L apă rece
  • 450 g sare (25 g/litru) neiodata, grunjoasă, specială pentru murături

Condimente:

  • 2 legături de cimbru uscat
  • 2 legături de mărar uscat
  • 4-5 ardei iuţi
  • 1 lingură cu vârf seminţe de chimen

Opţional:

  • 2-3 rădăcini de hrean tăiate în fâşii
  • 2-3 mâini de boabe de porumb uscat

Cum alegi varza?

Să fie bine coaptă, îndesată, albă şi cu foi subţirele (să-ţi fie de folos la sarmale). Iar saramura se pregăteşte pe cântar: la fiecare 10 litri de apă câte 500 gr de sare grunjoasă, din cea potrivită pentru murături, notează antenasatelor.ro.
Cureţi bine butoiul de varză (îl speli şi-l zvânţi) apoi aşezi pe fundul lui câţiva butuci (mai scunzi) de lemn. Azvârli deasupra lor condimentele: crenguţe de cimbru, piper (legat în săculeţe de tifon), mărar uscat. Cureţi şi tai morcovi şi rădăcini de ţelină în felii rotunde, cureţi şi tai pe lungime rădăcini de hrean - şi le arunci şi pe ele în butoi (poţi să le pui pe toate ori numai o parte şi restul să le tot arunci printre căpăţânile de varză, pe măsură ce le îndeşi în butoi). Unii mai adaugă sfeclă roşie - şi-atunci varza va căpăta o culoare roz, ori boabe de porumb - care vor face varza galbenă-aurie.

Fiecare varză o tai drept de la cotor, apoi scobeşti înăuntrul ei şi-i pui câte un picuţ de sare. Verzele se aşază în butoi numai cu cotorul în sus. Se-apasă bine, se pune un grătar de lemn deasupra, se presează cu două-trei pietre de râu sau de granit şi se acoperă cu un şervet mare, curat. Se lasă aşa... două zile.

Cum pregăteşti saramura?

Nimic altceva decât apă şi sare. Ai grijă să se topească bine sarea, până la ultimul grăuncior. Apoi, când cele două zile s-au împlinit, torni saramura peste verze. Mai potriveşti o dată grătarul de lemn şi pietrele, ca să fie bine fixate, şi pui capacul. În următoarele zile, varza trebuie “vânturată”

De trei sau patru ori în prima săptămână. Mai întâi iei spuma care s-a făcut, cu spumiera. Apoi, scoţi pietrele şi grătarul, le speli şi le usuci. Ştergi cu o cârpă uscată şi pereţii şi marginea butoiului (până la nivelul moarei). Iei un furtun gros şi lung, îl bagi în moare, strecurându-l printre verze, şi sufli cu putere în el.

Foto: bucataria-universala.com

Loading...