Spanac cu ouă ochiuri: cât timp trebuie să-l găteşti. Greşeala pe care o fac multe gospodine

1 spanac oua ochiuri shutterstock 1637385418 jpg jpeg

Spanacul este una dintre cele mai sănătoase plante de primăvară, iar specialiştii spun că trebuie să-l consumăm pe cât de des posibil atunci când este în sezon. Ca să-şi păstreze toate substanţele nutritive şi ca să obţii şi un preparat plin de savoare, el trebuie gătit corect.

Asociat cu puterea lui Popeye Marinarul, spanacul nu este foarte bogat în fier, conform stereotipului care e valabil şi în zilele noastre. În schimb, este o sursă importantă de vitamina C, magneziu şi fosfor. Totodată, conţine vitaminele din complexul B.

Pentru a-şi păstra toate proprietăţile nutritive, cel mai bine este să-l consumăm crud, în salate asezonate cu grăsimi bune (ulei de măsline extravirgin, ulei de sâmburi de struguri, ulei de avocado etc).

Însă spanacul este şi sănătos, şi delicios în mâncăruri gătite, dar greşeala pe care o fac mulţi este că îl prepară termic prea mult, iar rezultatul este un preparat fad, cu o textură şi culoare neapetisante. Secretul este să-l fierbi foarte puţin, pentru ca el să rămână verde şi să-şi păstreze textura, dar şi vitaminele şi mineralele. Spanacul de primăvară este foarte fraged, aşa că nu este nevoie să-l opăreşti înainte, ci îl poţi pune direct la gătit. 

O combinaţie clasică foarte gustoasă este mâncarea de spanac cu ouă ochiuri, care se prepară rapid.

Ingrediente

1,5 kg spanac proaspăt

2 legături ceapă verde

1 legătură usturoi verde

2 linguri ulei de măsline

20 g unt

4-5 ouă

sare

piper alb, măcinat

Cureţi spanacul de codiţe şi îl speli bine în 3-4 ape, pentru a elimina tot pământul şi impurităţile. Îl laşi la scurs.

Cureţi ceapa verde şi usturoiul, apoi tai fin ceapa. Încingi uleiul într-o cratiţă încăpătoare şi sotezi ceapa 2-3 minute, până se înmoaie. Tai spanacul grosier şi îl pui în oală, presari sare şi acoperi cu un capac. Laşi 2-3 minute, la foc mediu, apoi amesteci. Spanacul conţine apă în proporţie de 92%, aşa că volumul va scădea foarte mult în timpul fierberii.

Amesteci, scurgi totă zeama lăsată în cratiţă, adaugi untul şi pui din nou pe foc mediu, încă aproximativ 5-6 minute. La final adaugi usturoiul verde tocat, potriveşti gustul de sare şi piper, stingi focul şi acoperi vasul cu capac. Mai laşi două minute, să se întrepătrundă aromele. Serveşti spanacul cu ouă ochiuri sau ouă poşate.

FOTO Shutterstock