Cum se fac legumele la grătar

1 captura de ecran din 2019 07 19 la 11 57 13 png png

Pentru că e vară şi s-au îndesit momentele petrecute gătind afară la grătar, vă prezentăm modul ideal în care se fac legumele pe grătar astfel încât să îţi iasă de fiecare dată legume delicioase de care să te bucuri atunci când prepari burgeri sau mici la grătar.

În primul rând, trebuie să ştii că legumele se aşează la marginea grătarului, pentru ca acestea să se prepare într-un mod delicat. 

La pregătirea legumelor ai grijă ca acestea să aibă o suprafaţă cât mai mare care să intre în contact cu grătarul, astfel gustul de grătar va fi mai intens. Cel mai bine este să tai legumele, pe cât posibil, în bucăţi de mărimi aproximativ egale, pentru ca acestea să aibă cam aceleaşi durate de preparare.

Pentru început, asigură-te că grătarul nu este foarte puternic, apoi curăţă şi taie legumele. Poţi pune pe grătar roşii, ardei graşi, porumb, dovlecei, cartofi, ciuperci, vinete şi multe altele.

Pentru cartofi, îi poţi tăia felii mai groase şi le poţi lăsa pe grătar până încep să capete mici puncte maronii, semn că sunt gata de mâncat.

Poţi proceda la fel şi cu vinetele şi dovleceii.

Ardeii, fie că sunt graşi sau capia, îi poţi tăia în jumătate şi lăsa pe grătar. Ei îţi vor spune de la sine când sunt gata, pentru că încep să li se desprindă coaja şi să capete urme de grătar.

Pentru ciuperci, taie-le codiţele şi pune-le cu pălăria în jos pe grătar. Când s-au umplut de lichid şi s-au micşorat, sunt perfecte pentru servit.

Pentru usturoi, ia o căpăţână şi taie-i capacul apoi pune-l pe grătar. Când căţeii de usturoi se înmoaie şi se rumenesc, sunt gata de servit. Usturoiul copt este foarte dulce şi aromat. Cu porumbul poţi pune ştiuleţii întregi, pentru că ei se vor coace destul de repede, iar când încep să devină maronii, atunci ştii că sunt gata.

Înainte de a pune legumele pe grătar, unge-le cu o pensulă şi puţin ulei, apoi presară-le cu sare şi piper.

Poţi marina legumele cu o zi înainte de a le prepara: amestecă două linguri de ulei de măsline cu două linguri de zeamă de lămâie, un praf de rozmarin sau busuioc şi doi căţei de usturoi striviţi.

Bagă toate legumele într-o pungă, adaugă peste ele amestecul de mai sus,  agită punga bine, fă-i un nod şi bag-o la frigider până a doua zi, înainte de a le pune pe grătar. În acest fel, legumele vor fi extrem de aromate şi suculente.