Plăcintă grecească cu spanac

placinta greceasca cu spanac jpg

Plăcinta grecească cu spanac este un preparat delicios și versatil, care poate fi servit ca aperitiv, mic dejun sau chiar ca prânz.

Ingrediente

500 g foi de plăcintă

300 g brânză feta

600 g spanac proaspăt sau congelat

4 ouă

2 linguri mărar proaspăt tocat (opțional)

2 linguri pătrunjel proaspăt tocat

2 fire ceapă verde, tocată

100 ml ulei

sare

piper

1 ceapă mare, tocată

50 g unt, pentru uns

Mod de preparare

Dacă folosești spanac proaspăt, îl speli bine și îl tai mărunt. Dacă folosești spanac congelat, îl decongelezi și-l scurgi de apă.

Într-o tigaie, încălzești 2 linguri de ulei și călești ceapa tocată până devine aurie. Adaugi ceapa verde și spanacul și gătești până când spanacul se înmoaie și toată apa s-a evaporat. Transferi amestecul de spanac într-un bol și îl lași să se răcească puțin. Adaugi brânza feta fărâmițată, ouăle bătute, mărarul, pătrunjelul, sarea și piperul. Amesteci bine până la omogenizare.

Ungi o tavă cu puțin unt topit. Așezi o foaie de plăcintă și o ungi cu unt topit. Repeți procesul cu încă 5-6 foi, unse fiecare cu unt, suprapunându-le.

Torni umplutura de spanac peste foile de plăcintă și nivelezi uniform. Acoperi umplutura cu alte 5-6 foi de plăcintă, unse fiecare cu unt topit. Te asiguri că marginile sunt bine sigilate.

Tai plăcinta în pătrate sau romburi, folosind un cuțit ascuțit. Coci plăcinta în cuptorul preîncălzit, 40-45 de minute sau până când devine aurie și crocantă la suprafață, apoi o lași să se răcească puțin înainte de a o servi.