Praz cu masline

Prazul cu măsline este o mâncare tradițională, simplă și gustoasă, perfectă pentru perioadele de post sau ca garnitură alături de carne sau pește.

praz jpg

Ingrediente:

3-4 fire de praz

100 g măsline (de preferat măsline negre, dar merg și verzi)

1 ceapă (opțional, pentru un plus de aromă)

200 ml suc de roșii sau 2 linguri pastă de tomate

1 lingură ulei de măsline

1 foaie de dafin

sare și piper, după gust

1 linguriță zahăr (pentru a echilibra aciditatea roșiilor)

200 ml apă sau supă de legume

Mod de preparare

Curăță prazul, taie-l rondele sau bucăți de 4-5 cm și spală-l bine. Opărește-l 2-3 minute în apă clocotită cu sare, apoi scurge-l. Acest pas ajută la reducerea gustului intens de praz.

Într-o tigaie, călește ceapa tocată mărunt în ulei de măsline până devine sticloasă. Adaugă prazul și gătește-l 2-3 minute, amestecând ușor. Toarnă sucul de roșii sau pasta de tomate dizolvată în apă și amestecă bine.Adaugă foaia de dafin, zahărul, sarea și piperul.Pune măslinele și toarnă apa sau supa de legume.

Lasă să fiarbă la foc mic timp de 20-25 de minute, până când prazul devine fraged și sosul scade ușor. Dacă vrei, poți adăuga și puțin vin alb pentru un plus de aromă.

Se poate consuma cald sau rece, simplu sau alături de o felie de pâine proaspătă.