Reţeta zilei de miercuri. Papricaş de cartofi (în două variante, de post şi de dulce)

papricas de cartofi jpeg

Bunică-mea obişnuia să îmi zică aşa: „Dacă ştii când şi câtă sare să pui în mâncare, e imposibil să nu îţi iasă ceva gustos!” Cu sarea nu-i întotdeauna ca-n basmul lui Ispirescu. Dar e bine să ţii cont de câteva sfaturi. Bunăoară, despre cartofi.

Cartofii curăţaţi de coajă şi puşi la fiert pentru piure se sărează cu câteva minute înainte de a fi gata. Sarea adăugată la început îi va întări şi nu vor rămâne făinoşi. Dimpotrivă, când vrei să faci o supă sau o mâncare de cartofi, sarea se pune dintru început. Cât despre cartofii prăjiţi, ei se sărează abia după ce sunt gata. Nu întâmplător am amintit acum despre câtă sare pui în cartofi. Reţeta pe care vreai să v-o ofer este aceasta: papricaşul de cartofi. Cu untură, în zilele de dulce, şi cu untdelemn, în cele de post.

La 5-6 cartofi potrivit de mari, pui o lingură de untură sau două de untdelemn. Şi pe asta tot de la bunica o ştiu: grăsimea vegetală trebuie folosită în cantitate dublă faţă de grăsimea animală. Mai adaugi o linguriţă de boia dulce (sau/şi un ardei gras ori un gogoşar), o ceapă potrivit de mare, tăiată mărunţel, şi-o lingură de pătrunjel verde tocat.

Citeşte reţeta pe ANTENA SATELOR

Citeşte reţeta pe ANTENA SATELOR